Τα όνειρα ως γρίφοι και δείκτες της επιθυμίας

Τα όνειρα ως γρίφοι και δείκτες της επιθυμίας

⍆Τα όνειρα της εκπλήρωσης των επιθυμιών, δεν είναι μόνο απλά, σύντομα και ευκολονόητα.... Εκφράζονται μέσω παραμορφώσεων όπου η εκπλήρωση της επιθυμίας είναι μεταμφιεσμένη και αγνώριστη, σε βαθμό που το όνειρο να μοιάζει κοινό και παράταιρο.

Με τα όνειρα, ικανοποιούμε ασυνείδητες επιθυμίες. Αυτή η απόπειρα εκπλήρωσης των επιθυμιών του ασυνειδήτου, είναι επιτρεπτή μέχρι ένα βαθμό στα όνειρα. Στην περίπτωση όπου το προσυνειδητό ταράζεται, τότε έρχεται η αφύπνιση, ο ύπνος διακόπτεται. Το προσυνειδητό, ως κέντρο ελέγχου θα καταπιέσει την επιθυμία, θα βάλει περιορισμό στην εκπλήρωσή της χάριν της ψυχικής ηρεμίας. Το ασυνείδητο, μας παρέχει μια απόλαυση, η οποία όμως διακόπτεται για να προφυλαχθεί κανείς από το έντονο άγχος. Τα όνειρα άλλωστε, δεν ασχολούνται με μικρής σημασίας ζητήματα αλλά συχνά συγκινούν και αποκαλύπτουν, στο βαθμό βέβαια που κάποιον τον ενδιαφέρουν τα όνειρά του.

Τα όνειρα της εκπλήρωσης των επιθυμιών, δεν είναι μόνο απλά, σύντομα και ευκολονόητα. Εκφράζονται μέσω παραμορφώσεων όπου η εκπλήρωση της επιθυμίας είναι μεταμφιεσμένη και αγνώριστη, σε βαθμό που το όνειρο να μοιάζει κοινό και παράταιρο. Η άμυνα του υποκειμένου, το κάνει να μην αναγνωρίζει φανερά τους υπαινιγμούς. Όντας αυτοί ασυνείδητοι, δεν διευκολύνουν φυσικά κάποιου είδους αναγνώριση ή και Γνώση. Συνίστανται όμως τα όνειρα από σημαίνοντα- διόλου τυχαία για την ιστορία του καθενός. Το οδυνηρό περιεχόμενο ενός ονείρου προκαλεί και μασκαρεύει την επιθυμία, την κάνει αίνιγμα και συχνά τη λογοκρίνει. Γι’ αυτό και έρχεται η απώθηση στο περιεχόμενο του ονείρου και στην αποδοχή του.

Ο Λακάν ήταν επηρεασμένος από τις εργασίες της Ella Sharpe και τις εργασίες του γλωσσολόγου Roman Jakobson για την αφασία. Υποστήριξε λοιπόν, πως το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν γλώσσα. Τα όνειρα είναι μια διαφορετική γραφή ή μάλλον ένας γρίφος, με αλληλοσυσχετίσεις λανθανόντων χαρακτηριστικών. Ο Λακάν υποστηρίζει ότι στο όνειρο βρίσκουμε δύο είδη υποκατάστασης σημαινόντων. Η μία υποκατάσταση γίνεται διαμέσου της ομοιότητας των στοιχείων και ονομάζεται μεταφορά και η άλλη γίνεται διαμέσου της αναπαράστασης ενός σημαίνοντος από ένα άλλο σημαίνον με το οποίο μοιάζει και λέγεται η μετωνυμία. O Λακάν χρησιμοποιεί τους όρους μετάθεση και μετωνυμία αντί για τους όρους της συμπύκνωσης και της μεταφοράς που εισάγει ο Φρόυντ.

Η επιθυμία είναι μετωνυμική και ακολουθεί την πορεία της αλυσίδας των σημαινόντων. Ένα όνειρο δεν έχει λύση δεδομένη, ερμηνεία, είναι μέρος μιας αλυσίδας σημαινόντων, εκφράζεται με τη μετωνυμία. Δεν δηλώνει σημασία παρά κίνηση, ένα παιχνίδι παραπομπής από το ένα σημαίνον στο άλλο, που οδηγεί σε μια αυταπάτη. Αυτή η αυταπάτη μας αποκαλύπτει γλαφυρά πως δεν είναι το σημαινόμενο ούτε κανένα σημαίνον που θα εγγυηθεί το νόημα.

Η μετωνυμία (μετά + όνομα), φανερώνει πως καταργεί μια συμβατική και ορισμένη σημασία για κάτι και συνδέει μια έννοια με μια άλλη με την οποία γειτνιάζει. Στη μεταφορά, υποκαθίσταται ένα σημαίνον από ένα άλλο. Η μεταφορά συνίσταται στο ότι ορίζεται κάτι μέσω ενός άλλου πράγματος βάσει της Joel Dor. Η ομοιότητα όμως ανάμεσα σε δύο σημαίνοντα δεν είναι εμφανής. Στη μεταφορά υποκαθιστά το υποκείμενο κάτι που εννοεί με κάτι άλλο που του μοιάζει, ενώ στη μετωνυμία υποκαθιστά κάποιο χαρακτηριστικό, αιτία, ή αποτέλεσμα του πράγματος από το ίδιο το πράγμα. Αυτές οι δύο διαδικασίες είναι συχνά μια μάσκα της επιθυμίας και μια ένδυσή της, για να είναι πιο υποφερτή. Μπορεί να μοιάζουν οι εφιάλτες ανυπόφοροι αλλά συχνά δείχνουν προτίμηση ή αποφυγή ενός βιώματος, ενός προσώπου.

Μέσω του ονείρου, δεν γίνεται να απαλλαχθούμε από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Αν ίσχυε αυτό, ο ύπνος μας θα ήταν πολύ δυσάρεστος και θα χρησίμευε σαν μια απλή σκούπα που προκαλεί νέφος σκόνης. Δεν υπάρχει κανένας ονειροκρίτης να μας δώσει λύση, ούτε η ερμηνεία ενός ονείρου είναι δεδομένη παρά ξεχωριστή για αυτόν που ονειρεύεται. Και συχνά αναζητά κάποιος ερμηνεία και απορεί όταν τα όνειρα μοιάζουν δυσάρεστα και δυσνόητα αλλά τα παρελθοντικά σημαντικά βιώματα γίνονται σημεία μέσα σε αυτά και σινιάλα, ενδείξεις.

Μας αποκοιμίζει το όνειρο, το ασυνείδητο περιεχόμενό του έρχεται και κοιμόμαστε. Ξυπνάμε πριν έρθει η αλήθεια, για να μην συναντήσουμε το Πραγματικό. Το σώμα ξυπνά από άγχος, από κάτι σωτήριο που δεν εξαπατά… Η ψυχαναλυτική συνεδρία, μοιάζει με τα όνειρα, στο βαθμό που μέσω αυτής αναγνωρίζουμε την αδυνατότητα να συναντήσουμε το Πραγματικό. Μας σώζει η αφύπνιση, η απελευθέρωση από το νόημα. Η αδύνατη προσέγγιση «Της» απόλαυσης, αποκλείει το νόημα. Έτσι, προχωράμε στο επέκεινα της ζωής με γράμματα και γρίφους, ελεύθεροι από το απόλυτο και το ορισμένο που καθηλώνει. Ονειρευόμαστε και ξύπνιοι αλλά όχι όντας έξυπνοι.

Το διάβασα στο psychologynow.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Τα όνειρα ως γρίφοι και δείκτες της επιθυμίας
Τα όνειρα ως γρίφοι και δείκτες της επιθυμίας
Τα όνειρα ως γρίφοι και δείκτες της επιθυμίας
https://westcity.gr/wp-content/uploads/2017/02/ONEIRA-810x540.jpg?x22457
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/04/blog-post_45.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/04/blog-post_45.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content