================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

«Καμπανάκι» για κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στο Πήλιο από τον Καθηγητή Γεωλογίας Ευ. Λέκκα

⍆Την ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης «έξυπνων» και «ελαφριών» έργων...
στο οδικό κύκλωμα Πηλίου, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νέων καταπτώσεων και καθιζήσεων σε ενδεχόμενο νέων βροχοπτώσεων επειδή το φαινόμενο είναι εξέλιξη, επισήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Ανατολικό Πήλιο.

Ο κ. Λέκκας πραγματοποίησε γεωτεχνική, γεωλογική και περιβαλλοντική έρευνα επισκεπτόμενος όλο το οδικό δίκτυο με τις ζημιές, αλλά και δεκάδες σπίτια που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο ίδιος, «ήρθα στην περιοχή όχι με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αλλά του καθηγητή γεωλογίας και συμβούλου του υπουργού Υποδομών».

Ο κ. Λέκκας επισήμανε πως «πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις. Για τις ζημιές, όμως στους δρόμους και τα σπίτια υπάρχουν και άλλες αιτίες. Για παράδειγμα το οδικό κύκλωμα Πηλίου είναι παλιό, που δεν συντηρείται συχνά, ενώ κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν, ίσως να μην κάλυπταν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επίσης το γεγονός ότι το νερό τρέχει υπόγεια και επίγεια παίζει ρόλο στο έδαφος και το οδόστρωμα».
Αναφορικά με τις λύσεις που προτείνει, τόνισε πως «πρέπει να προωθηθούν καινοτόμες λύσεις, δηλαδή «έξυπνα» έργα που θα είναι «ελαφριά, σε στοχευμένα σημεία, χωρίς μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

Ο καθηγητής χαρτογράφησε τα σημεία του δρόμου που πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, όπως στον δρόμο μεταξύ Τσαγκαράδας – Ανηλίου, Ζαγοράς – Χορευτού προσθέτοντας πως τα έργα πρέπει να γίνουν σύντομα, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και καταπτώσεων, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τα σπίτια είπε πως «μελέτησα δεκάδες σπίτια με ζημιές. Από αυτά τα πέντε πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 25 χρειάζονται έργα αντιστήριξης».

Ο κ. Λέκκας θα εκπονήσει την έκθεση με τα σημεία που χρειάζονται άμεση παρέμβαση και μέσα στο επόμενο πενθήμερο αναμένεται να την παραδώσει στον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, ώστε αυτός να κάνει τα δέοντα.

Στο μεταξύ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου έγινε ουσιαστικά κατανομή των έργων.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης «τα έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο θα υλοποιεί η Περιφέρεια και τα έργα στους κάθετους δρόμους που συνδέουν το επαρχιακό οδικό δίκτυο με τις παραλίες, θα τα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα χθες ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της καταγραφής των ζημιών στα σπίτια από κλιμάκιο του υπουργείου. Εκτιμάται πως τα σπίτια με προβλήματα θα ξεπεράσουν τα 100».

Από σήμερα ανοίγουν και τα σχολεία στο Μούρεσι και την Τσαγκαράδα, καθώς όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Σουλδάτος, ήδη η βατότητα στο σημείο της Μαυρούτσα είναι πολύ καλή και γίνονται συνεχώς εργασίες».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει 60.000 ευρώ , όπως αποφάσισε η οικονομική επιτροπή, για εκπόνηση μελέτης για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Ζαγορά.

Έκτακτη ενίσχυση 300.000 ευρώ στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για την αποκατάσταση των ζημιών

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ ενέκρινε για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές από την πρόσφατη θεομηνία και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Συνολικά εγκρίθηκε ποσό 1.640.000 ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε 7 Δήμους όλης της χώρας ως εξής:

Βιάννου Ηρακλείου: 170.000
Ζαγοράς – Μουρεσίου Μαγνησίας: 300.000
Νεστορίου Καστοριάς: 200.000
Πατρέων Αχαΐας: 250.000
Σφακίων Χανίων: 270.000
Τρικκαίων Τρικάλων: 300.000
Τρίπολης Αρκαδίας: 150.000

Το διάβασα στο e-thessalia.gr
«Καμπανάκι» για κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στο Πήλιο από τον Καθηγητή Γεωλογίας Ευ. Λέκκα Reviewed by PLOUMISTOS. COM on 12:30 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.