================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Η «διαταραχή gaming» είναι πραγματική ασθένεια

⍆Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το τμήμα δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών,... κυκλοφόρησε τον νεότερο κατάλογο των ταξινομημένων ασθενειών και μέσα εκεί συμπεριλαμβάνεται η «διαταραχή gaming». 

Ένα σχέδιο της Παγκόσμιας Ταξινόμησης των Νόσων (WHO) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) περιγράφει την ασθένεια, αναφέροντας ότι χαρακτηρίζεται από ένα «μοτίβο μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς gaming» είτε κάποιος βρίσκεται online είτε offline.

Η περιγραφή συνεχίζει αναφέροντας ότι οι διαταραχές gaming μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής: 1) εξασθενημένο έλεγχο πάνω στο gaming (π.χ. έναρξη, συχνότητα, ένταση, διάρκεια, τερματισμός, πλαίσιο), 2) αύξηση της προτεραιότητας που δίδεται στο gaming, υπεροχή έναντι άλλων ενδιαφερόντων ζωής και καθημερινών δραστηριοτήτων και 3) συνέχιση ή κλιμάκωση του gaming παρά την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη λεγόμενη «διαταραχή gaming» διατρέχουν τον κίνδυνο «σημαντικής βλάβης» στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ζωή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η περιγραφή συνεχίζει να λέει ότι η «διαταραχή gaming» μπορεί να είναι μια συνεχής κατάσταση ή μπορεί να είναι επεισοδιακή ή επαναλαμβανόμενη στη φύση της. Προκειμένου να διαγνωσθεί ότι ένα άτομο πάσχει από «διαταραχή gaming», θα πρέπει να εμφανίζει αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς για ένα ή περισσότερα χρόνια.

Ο ΠΟΥ επίσης διαθέτει μια λίστα με «επικίνδυνα παιχνίδια», τα οποία ο οργανισμός λέει ότι «αναφέρονται σε ένα μοτίβο παιχνιδιού, είτε σε απευθείας σύνδεση είτε εκτός σύνδεσης, το οποίο αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο επιβλαβών επιπτώσεων σωματικής ή ψυχικής υγείας στο άτομο ή σε άλλους γύρω από αυτό το άτομο».

Στη συνέχεια, αμαφέρει: «Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στη συχνότητα του gaming, στον χρόνο που αφιερώνεται σε αυτές τις δραστηριότητες, στην παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων και προτεραιοτήτων, από τις επικίνδυνες συμπεριφορές που συνδέονται με τα παιχνίδια ή το περιβάλλον τους, τις συνέπειες των παιχνιδιών ή από το συνδυασμό αυτών. Το μοτίβο του gaming συχνά επιμένει, παρά την συνειδητοποίηση του αυξημένου κινδύνου βλάβης του ατόμου ή των άλλων».

Μιλώντας στο BBC, ο ειδικός εξάρτησης από την τεχνολογία, Δρ Richard Graham, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του ΠΟΥ να καταστήσει την «διαταραχή gaming» μια αναγνωρισμένη ασθένεια. «Είναι σημαντικό, διότι δημιουργεί την ευκαιρία για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, το θέτει στο χάρτη ως κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε. Ταυτόχρονα, είπε ότι ανησυχεί ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε «σύγχυση γονείς των οποίων τα παιδιά είναι απλώς ενθουσιώδεις gamers».

Δεν είναι, όμως, όλοι ενθουσιασμένοι με την απόφαση του ΠΟΥ να αναγνωρίσει την εξάρτηση από το gaming ως ιατρική κατάσταση. Η Entertainment Software Association, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών στην Ουάσιγκτον και διοργανώνει την Ε3 κάθε χρόνο, δήλωσε ότι η κίνηση «υποβαθμίζει απερίσκεπτα πραγματικά θέματα ψυχικής υγείας».

«Ακριβώς όπως οι φανατικοί οπαδοί των σπορ και οι καταναλωτές όλων των μορφών ψυχαγωγίας, οι gamers είναι παθιασμένοι και αφοσιωμένοι με τον τρόπο τους», δήλωσε η ESA στο Gamasutra. «Έχοντας γοητεύσει τους παίκτες για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια».

«Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας γνωρίζει ότι η κοινή λογική και η αντικειμενική έρευνα αποδεικνύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι εθιστικά και ότι η επίσημη ετικέτα πάνω τους, υποβαθμίζει απερίσκεπτα, πραγματικά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή που χρειάζονται θεραπεία και την πλήρη προσοχή της ιατρικής κοινότητας. Προτρέπουμε έντονα την ΠΟΥ να αναστρέψει την κατεύθυνση της προτεινόμενης δράσης της».

Ο νεότερος κατάλογος των ταξινομημένων ασθενειών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οπότε τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν όσον αφορά το περιεχόμενο και τη γλώσσα του.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Η «διαταραχή gaming» είναι πραγματική ασθένεια Reviewed by PLOUMISTOS on 4:23 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.