================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Πόνος των γεννητικών οργάνων στους άνδρες: ο ρόλος των αρνητικών σκέψεων

⍆Ο πόνος των γεννητικών οργάνων στους άνδρες, ορίζεται από την παρουσία επαναλαμβανόμενου...ή επίμονου πόνου που σχετίζεται με σεξουαλική δραστηριότητα για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, σε ενήλικες άνδρες ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών. Συχνά αποδίδεται στο Χρόνιο Πυελικό Άλγος (CPP), το οποίο χαρακτηρίζεται από συμπτώματα του πόνου του προστάτη (PPS) ή/και δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, του εντέρου και του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό, όμως, με αρνητικές γνωστικές, συμπεριφορικές, συναισθηματικές και σεξουαλικές συνέπειες.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανδρών παρουσιάζει συμπτώματα πόνου χωρίς κάποια οργανική αιτία ή ύστερα από ιατρική θεραπεία. Η ανεπαρκής αξιολόγηση της ευαισθησίας του πυελικού εδάφους μπορεί να αποτρέψει αυτούς τους άνδρες από τη λήψη ειδικής θεραπείας. Μάλιστα, σύμφωνα με το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο σχετικά με τον πόνο, οι άνδρες που εκτίθενται σε δυνητικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών, γενετικών, ανατομικών, νευρομυϊκών, ενδοκρινών, ανοσολογικών (και αυτοάνοσων) και ψυχολογικών μηχανισμών μπορεί να αναπτύξουν έναν αυτοπεριοριζόμενο κύκλο οξέος και στη συνέχεια χρόνιου πόνου.

Επιπρόσθετα, η συννοσηρότητα μεταξύ πόνου των γεννητικών οργάνων και σεξουαλικής δυσλειτουργίας -κυρίως της στυτικής δυσλειτουργίας- είναι πολύ συνηθισμένη. Επίσης, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες με πόνο στα γεννητικά όργανα μοιράζονται κάποια γνωστικά χαρακτηριστικά με άνδρες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, το πρόβλημα ήταν η ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με τον ρόλο αυτών των γνωστικών παραγόντων στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ έντασης του σεξουαλικού πόνου και σεξουαλικής δυσλειτουργίας, κάτι που επιχειρεί να διερευνήσει η παρούσα μελέτη που περιγράφουμε.

Για τους σκοπούς της έρευνας, λοιπόν, συμμετείχαν συνολικά 50 άνδρες με αυτοαναφερόμενο πόνο των γεννητικών οργάνων, απαντώντας μια διαδικτυακή έρευνα που αξιολογεί την ένταση του πόνου, τις σκέψεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και τη σεξουαλική λειτουργία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική επίδραση των αρνητικών σεξουαλικών σκέψεων στη σεξουαλική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, οι αρνητικές και αυτόματες σεξουαλικές σκέψεις προέρχονται από δυσλειτουργικές σεξουαλικές πεποιθήσεις οι οποίες είναι σεξουαλικοί μύθοι και λανθασμένες ιδέες που μεταφέρονται κοινωνικά και πολιτιστικά στο άτομο (π.χ. «ένας πραγματικός άνδρας πρέπει να έχει σεξουαλική επαφή πολύ συχνά», «η στύση του άνδρα είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ικανοποίηση μιας γυναίκας»). Οι δυσλειτουργικές σεξουαλικές πεποιθήσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών και οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαιώνιση των συμπτωμάτων, καθώς «ενεργοποιούν» το λεγόμενο «γνωστικό σεξουαλικό σχήμα της ανικανότητας ή της αποτυχίας», δηλαδή την εκ βαθέων πεποίθηση του ατόμου ότι είναι ανίκανο ή αποτυχημένο. Ως εκ τούτου, εξαιτίας των αρνητικών σεξουαλικών σκέψεων, ο πόνος των γεννητικών οργάνων εκτιμάται ως απειλή ή ανησυχία και παράλληλα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός γνωστικής διάσπασης από τα ερωτικά ερεθίσματα, εμποδίζοντας, έτσι, τη σεξουαλική λειτουργία.

Καταλήγοντας, η μελέτη δίνοντας έμφαση στη σύνδεση των γνωστικών διεργασιών και του σεξουαλικού πόνου στην πρόβλεψη της σεξουαλικής λειτουργίας ή δυσλειτουργίας στον άνδρα, προτείνει τη χρήση γνωστικών ψυχολογικών τεχνικών για τη θεραπεία αυτής της κλινικής κατάστασης.

Βιβλιογραφική αναφορά
Pereira, R., Oliveira, C. M., & Nobre, P. J. (2017). Pain intensity and sexual functioning in men with genital pain: the mediation role of sexually-related thoughts. Journal of sex & marital therapy, (just-accepted), 00-00.

Το διάβασα στο askitis.gr
Πόνος των γεννητικών οργάνων στους άνδρες: ο ρόλος των αρνητικών σκέψεων Reviewed by PLOUMISTOS on 3:19 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.