Αναβάθμιση υποδομών και νέες δραστηριότητες για το λιμάνι του Βόλου

Αναβάθμιση υποδομών και νέες δραστηριότητες για το λιμάνι του Βόλου

⍆Το λιμάνι του Βόλου είναι σε σημαντική γεωπολιτική θέση και έχει τη δική του σημασία... για τη διακίνηση των φορτίων ως δημόσιο λιμάνι.

Το λιμάνι του Βόλου θα είναι μεταξύ των λιμανιών της χώρας που θα διαθέτουν το σύστημα εφοδιασμού των πλοίων με το καύσιμο LNG, ένα είδος φυσικού αερίου, το οποίο, κάποια πλοία θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά από το 2022 για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. 

Αυτό έκανε γνωστό, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, κ. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς της ΟΛΒ Α.Ε. για το 2018.

Ο πρόεδρος της ΟΛΒ Α.Ε. αποκάλυψε ακόμη, ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους δύο εταιριών του Βόλου, η μια για εξαγωγή μεταλλικών κομματιών και η δεύτερη για εισαγωγή τμημάτων ανεμογεννητριών, που θα προωθούνται για συναρμολόγηση στο εσωτερικό της χώρας.

Όσον αφορά στο θέμα της παραχώρησης των χώρων του τέρμιναλ, στο κτήριο Ιάσων, ο κ. Σταυριδόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου, το Δ.Σ. θα έχει καταλήξει σε ποιον από τους δύο ενδιαφερόμενους θα παραχωρηθεί.

Για το τέρμιναλ

Συγκεκριμένα, για το θέμα του τέρμιναλ, ο πρόεδρος του ΟΛΒ υπενθύμισε ότι οι προβλεπόμενες από το master plan χρήσεις των χώρων του συγκεκριμένου κτηρίου – εκτός από το νότιο τμήμα που είναι αμιγώς επιβατικός σταθμός – είναι σχεδόν για τα πάντα (εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, αναψυκτήρια, πρατήρια καυσίμων, ακόμη και νοσοκομείο ή κλινική, ξενοδοχειακή εγκατάσταση κ.α.)

Όπως είπε, υπάρχουν δύο σοβαροί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι, κάτω από μια διαφανή διαδικασία, έδωσαν γραπτώς τις προσφορές τους. Επειδή όμως οι χρήσεις που προτείνονται, είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, το Δ.Σ. ανέθεσε στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού, να συντάξουν μια αναλυτική μελέτη και να αξιολογηθούν πλήρως οι θετικές και αποθετικές επιπτώσεις κάθε προτεινόμενης χρήσης ώστε να διευκολυνθεί στη λήψη της τελικής απόφασης.

Η πρώτη πρόταση αφορά σύμπραξη δύο εταιριών του ασχολούνται με την καινοτομία και η δεύτερη αφορά μια εταιρία σούπερ μάρκετ, που θα λειτουργήσει με το σύστημα shop in shop για τοπικές μικρές επιχειρήσεις και θα συνεργάζεται με τοπικές βιομηχανίες και συνεταιρισμούς, απ’ όπου θα προμηθεύεται τα προϊόντα.

Ο κ. Σταυριδόπουλος έκανε εξάλλου γνωστό, πως το Δ.Σ. έχει προτείνει, το σύνολο των εσόδων από την αξιοποίηση του κτηρίου να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση και πλήρη αξιοποίηση του νότιου τμήματος που βρίσκεται ο επιβατικός σταθμός.

Σκοπός είναι, ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή επιβατών, ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε στην κεντρική προβλήτα, κρουαζιερόπλοια μικρότερου μεγέθους και βυθίσματος από αυτά που υποδεχόμαστε στην μεγάλη προβλήτα.

Τροχήλατος γερανός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΒ Α.Ε., το λιμάνι είναι έτοιμο να υποβάλει πρόταση στο Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για χρηματοδότηση ώστε να προμηθευτεί έναν τροχήλατο γερανό, μίνιμουμ ισχύος 100 τόνων, καθώς επίσης και δύο ειδικά οχήματα για την διευκόλυνση των φορτοεκφορτωτικών εργασιών.

Για το σιλό

Για το σιλό που είχε πάψει να λειτουργεί από το 2013, διευκρίνισε ότι η Διοίκηση προχωρησε σε παραχώρηση του κτηρίου για να λειτουργήσει όμως, μόνο ως αποθηκευτικός χώρος έναντι ανταλλάγματος. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν δηλαδή, οι λεγόμενοι πυλώνες. Ο παραχωρησιούχος έχει δε την υποχρέωση – όπως είπε – να αναβαθμίσει τον υφιστάμενο εξοπλισμό και να λάβει και τις προβλεπόμενες άδειες. Η αξιοποίηση του σιλό – πρόσθεσε – σημαίνει και μεγαλύτερη διακίνηση πλοίων και φορτίων και βέβαια, θέσεις απασχόλησης.

Για την Χαλυβουργία

Εξάλλου, ο κ. Σταυριδόπουος δήλωσε πως ο ΟΛΒ μαζί με την Χαλυβουργία προχωρούν από κοινού σε μια συγκεκριμένη κίνηση: συγκεκριμένα, θα φύγει από τη θέση που σήμερα γίνεται η φορτοεκφόρτωση του σκραπ, θα γίνει μια πλήρως περιβαλλοντικά αποδεκτή κατασκευή, που θα προβλέπει την περιβαλλοντικά αποδεκτή ανακύκλωση των υδάτων που χρησιμοποιούνται για τη διαβροχή του σκραπ, όπως επίσης, θα υπάρχει σύστημα κατακάθισης της σκόνης και θα λειτουργήσει εκεί, σε περίπου 220-240 μέτρα από τον υφιστάμενο τρίτο προβλήτα, με πρώτο και σημαντικότερο σκοπό, να ελαφρυνθεί η συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ, όπως είπε, θα πληρωθεί ένα καταρχήν αντάλλαγμα κι ένα ετήσιο μίσθωμα.

LNG

Ο πρόεδρος της ΟΛΒ Α.Ε. ανακοίνωσε ακόμη, ότι το λιμάνι του Βόλου, μετά από μεγάλη προσπάθεια, μπαίνει στον LNG, ένα είδος φυσικού αερίου, το οποίο είναι υποχρεωμένα από το 2022, ορισμένα είδη πλοίων, να χρησιμοποιούν για λόγους μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα καυσαέρια. Αυτό σημαίνει ότι κάποια λιμάνια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και του Βόλου, θα διαθέτουν το σύστημα προμήθειας του καυσίμου αυτού στα πλοία. Αυτά τα λιμάνια – συμπλήρωσε – αποκτούν ταυτόχρονα, κι άλλες δυνατότητες αναβάθμισης και προσέλκυσης πλοίων.

Εκθεσιακός χώρος για την Αργώ

Ο ίδιος επισήμανε πως θα προχωρήσει η βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής στον β’ προβλήτα για την υποδοχή των επιβατών της κρουαζιέρας. «Έχουμε σκοπό, μέσα στο 2018, να τοποθετήσουμε μια εύκολη κατασκευή, σε κάποια προέκταση της οποίας, σκεπτόμαστε να στεγάσουμε και την Αργώ, για όσο χρόνο το πλοίο βρίσκεται εκτός θάλασσας. Στις περιόδους που δεν έχει κρουαζιέρα, σκεπτόμαστε να υπάρχει μια δεύτερη είσοδος για την επίσκεψη της Αργούς από μαθητές ή άλλους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την μαρίνα

Για το θέμα της μαρίνας, ο κ. Σταυριδόπουλος τόνισε πως η Διοίκηση θα προχωρήσει βασιζόμενη στη λογική ότι πρέπει πρώτα να μάθουμε τι ζητάει η αγορά για τα τουριστικά σκάφη, τι είδους μαρίνα «σηκώνει» η περιοχή μας και τί είδους κατασκευές πρέπει να την συνοδεύουν. Κατόπιν αυτών, θα γίνει η επιλογή της κατάλληλης θέσης για να κατασκευαστεί.

«Είναι κάτι που θα γίνει προσεχώς, θέλω όμως να έχω και την συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι είμαστε πλέον και στο στάδιο να δούμε πώς θα γίνουν οι παραχωρήσεις. Οι παραχωρήσεις δεν θα είναι συνολικές παραχωρήσεις του λιμένα σε έναν παραχωρησιούχο ή επενδυτή. Επίσης, οι παραχωρήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφές επενδυτικό πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Σταυριδόπουλος και πρόσθεσε πως θα γίνουν συγκεκριμένοι διαγωνισμοί (όχι ένας) για κάθε περίπτωση χρήσης (κρουαζιέρα, μαρίνα, κλπ)

Σιδηροδρομική σύνδεση και επέκταση

Αναφορικά με την αναβάθμιση του λιμανιού για διακίνηση των φορτίων μέσω του σιδηρόδρομου, ο πρόεδρος του ΟΛΒ δήλωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, το Π.Θ. και τον ΟΣΕ βρίσκονται σε φάση κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη του τρόπου διαχείρισης του λιμανιού με τον ΟΣΕ.
Επίσης θα διερευνηθει ποιο θα είναι το μέλλον του λιμανιού και οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασής του στο Τσιγκέλι, ώστε να μεγαλώσουν οι δυνατότητες του λιμένα ως προς τη διακίνηση.

«Το λιμάνι του Βόλου είναι σε σημαντική γεωπολιτική θέση και έχει τη δική του σημασία για τη διακίνηση των φορτίων ως δημόσιο λιμάνι. Είμαστε σε συζήτηση με τον Οργανισμό συνεργασίας Παρευξείνιων Χωρών, όπου υπάρχει πρόταση, αλλά και συζητήσεις με τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ιταλίας. Γίνεται προσπάθεια του Δ.Σ. να αναβαθμίσει το λιμάνι στις υποδομές του και ένταξη σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ για υποδομές και φορτοεκφορτωτικές δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Σταυριδόπουλος.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως ήδη μια βιομηχανία της περιοχής, άρχισε να λειτουργεί για διακίνηση μέσω λιμανιού εξαγωγής προϊόντων (μεγάλα μεταλλικά κομμάτια), καθώς και ότι δρομολογείται συνεργασία με μια εταιρία του εξωτερικού και μία Ελληνική για να συναρμολογούνται τμήματα ανεμογεννητριών στο λιμάνι, που θα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα


Ο κ. Σταυριδόπουλος αναφέρθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν τεχνογνωσία στον τομέα.
«Είμαστε έτοιμοι, πέρασε ο νέος νόμος που προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις, αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση, για να δοθεί ένας συγκεκριμένος χώρος, ώστε οι εταιρίες αυτές να μείνουν εδώ και να μην φεύγουν σε άλλες χώρες και να εργάζονται», επισήμανε.

Τελειώνουν οι εργασίες στο κορδόνι


Για τα έργα στο κορδόνι είπε πως αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες. Όπως τόνισε, οι εργασίες ήταν απαραίτητες, καθώς πρόκειται για μια πολύ παλιά κατασκευή που δεν είχε συντηρηθεί και παρουσίασε μεγάλα ρήγματα.

Πολιτιστικός πολυχώρος

Εξάλλου, ο κ Σταυριδόπουλος έκανε γνωστό πως σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου θα γίνει παραχώρηση δύο αποθηκών του Τελωνείου, ώστε να δημιουργηθεί, μέσω ΕΣΠΑ, ένας πολιτιστικός πολυχώρος. Στον πολυχώρο αυτό, θα εξεταστεί η περίπτωση, να ενταχθεί και το Ναυτικό Μουσείο. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Δήμο, το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς η επικαιροποίηση παλιάς μελέτης που έχει ο Δήμος ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να στεγαστεί το μουσείο της ναυτικής ιστορίας, στην οποία ο Βόλος έχει τεράστια παράδοση.

Το διάβασα στο volos.ert.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,585,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1068,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,259,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1231,ΒΙΝΤΕΟ,798,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,324,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,96,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,157,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1530,Κόσμος,10385,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6348,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,79,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1350,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3464,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,111,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,893,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,102,
ltr
item
Ploumistos.com: Αναβάθμιση υποδομών και νέες δραστηριότητες για το λιμάνι του Βόλου
Αναβάθμιση υποδομών και νέες δραστηριότητες για το λιμάνι του Βόλου
Αναβάθμιση υποδομών και νέες δραστηριότητες για το λιμάνι του Βόλου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitxbCP4eBnBWsYpVTmZkugpJ5q6vB816s47YNX9boKXSKYaUS_-C21G8XbeJ1mGfx3Hsma10avbx0G-uAi0H-T1wdm8vM2Pqjo3MyTOCVYxEGDkOl8LpTimLkFJR-JbKpEeOL_LDCoJzw/s400/10661_438481782916289_1921710002_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitxbCP4eBnBWsYpVTmZkugpJ5q6vB816s47YNX9boKXSKYaUS_-C21G8XbeJ1mGfx3Hsma10avbx0G-uAi0H-T1wdm8vM2Pqjo3MyTOCVYxEGDkOl8LpTimLkFJR-JbKpEeOL_LDCoJzw/s72-c/10661_438481782916289_1921710002_n.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2018/02/blog-post_671.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2018/02/blog-post_671.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content