================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

«Η Μαζώχτρα» στο Θεσσαλικό Θέατρο

⍆Mετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις με το έργο του Αντρέα Καρκαβίτσα...
  «Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ», με τον Λεωνίδα Κακούρη, στον ομώνυμο ρόλο, το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» συνεχίζει από την ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ μέχρι και την ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ - 2018, και θα παρουσιάσει, την δεύτερη παράσταση, του θεματικού άξονα: «Η Ελληνική ύπαιθρος στην Πεζογραφία», με την «Νουβέλα»του Αργύρη Εφταλιώτη: «ΜΑΖΩΧΤΡΑ», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Η παράσταση παίχτηκε 2 χρονιές με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα (2015 – 2017).Έκανε περιοδεία στην Δυτική Μακεδονία μετά από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, περιοδεία στην Κρήτη, συμμετείχε σε φεστιβάλ του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας των φύλων και πραγματοποίησε πρωινές παραστάσεις για Λύκεια.

Η «Μαζώχτρα» είναι ένα από τα αριστουργήματα του Αργύρη Εφταλιώτη ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος δημοτικιστής και πολύ σημαντικός συγγραφέας για τα Ελληνικά γράμματα. Κείμενά του, περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Παρακολουθώντας την παράσταση οι μαθητές θα έρθουν σε άμεση επαφή με τον υπέροχο λόγο του συγγραφέα, δοσμένο θεατρικά, με χιούμορ και ζωντάνια, θα προβληματιστούν, θα μάθουν και θα λάβουν ένα ερέθισμα για σκέψη και διάλογο.

Λίγα λόγια για το έργο:

…Σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», ζούσε μια πολύ όμορφη κοπέλα που ήταν φτωχή και μάζευε ελιές στα χτήματα των άλλων, η Ασήμω. Στην «Παραμυθιά» ζούσε κι ένα όμορφο παλικάρι που ήταν αρχοντόπουλο, ο Πανάγος. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Μα ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό…

Αλλά όχι, δεν συμβιβάζεται με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες… Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες.

«Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Αντί σκηνοθετικού σημειώματος:

Η πρώτη παράσταση της θεατρικής μας ομάδας ήταν το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη: «Οι Χαλασοχώρηδες».

Εκεί, μας απασχόλησε για πρώτη φορά το ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή;

Επινοήσαμε μία πρωτότυπη θεατρική φόρμα και η παράσταση παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για 3 χρονιές στην Αθήνα, σε πολλά φεστιβάλ στην επαρχία και πραγματοποίησε και πρωινές παραστάσεις για Λύκεια.

Η «Μαζώχτρα», ακολουθώντας ανάλογη πορεία, είναι η δεύτερη παράσταση δραματοποιημένης λογοτεχνίας από την θεατρική ομάδα μας και αποτελεί την συνέχεια και την εξέλιξη της πρότασης που παρουσιάσαμε με τους Χαλασοχώρηδες» του Αλ.Παπαδιαμάντη.
Κώστας Παπακωνσταντίνου – ΣκηνοθέτηςΤαυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Επιμέλειακίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Νάντια Δαλκυριάδου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: «MASTERCLASS»

Επίσης στο πλαίσιο της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί την:

-ΤΕΤΑΡΤΗ: 7 Μαρτίου: 6.00 μ.μ, το β΄ (Μετά του «ΖΗΤΙΑΝΟΥ» που προηγήθηκε την περασμένη Τρίτη 27/2/2018), Σεμινάριο με θέμα: «Η Μαζώχτρα»

«Δραματοποίηση της πεζογραφίας» Οι δημιουργοί της παράστασης, ο/η σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί θα μοιραστούν με τους εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν συμμετοχή την εμπειρία τους από τη δραματοποίηση της πεζογραφίας και τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη δημιουργία των παραστάσεων καθώς και τους λόγους που προέκριναν τις συγκεκριμένες πρακτικές σκηνικές λύσεις. Το σεμινάριο έχει στόχο να μεταφέρει γνώση στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και επανατροφοδότηση στους καλλιτέχνες για την πρόσληψη του θεατρικού κειμένου. (Η συμμετοχή είναι δωρεάν με σειρά προτεραιότητας – κρατήσεις θέσεων στο: 2410-533417), Πρωϊ: 10 π.μ – 1 μ.μ.
«Η Μαζώχτρα» στο Θεσσαλικό Θέατρο Reviewed by PLOUMISTOS on 4:54 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.