================================================================================================================
================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Ο ΟΓΑ μετονομάζεται ΟΠΕΚΑ και μετατρέπεται σε «ενιαία αρχή απόδοσης προνοιακών επιδομάτων»

⍆Σε ενιαίο φορέα χορήγησης όλων των επιδομάτων που χρηματοδοτούνται... από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξελίσσεται ο ΟΓΑ ο οποίος μάλιστα μετονομάζεται σε «Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ».

Το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κυρία Θεανώ Φωτίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με το σχέδιο νόμου προωθείται η μετεξέλιξη, η αναμόρφωση και η μετατροπή του ΟΓΑ σε έναν νέο φορέα που θα αποτελεί ένα ενιαίο διοικητικό σύστημα ανίχνευσης των αναγκών του πληθυσμού αναφοράς. Ταυτοχρόνως, δημιουργείται ενιαία αρχή Απόδοσης Επιδομάτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ΟΓΑ «μετεξελίσσεται σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», και χορηγεί τις χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προνοιακές παροχες, επιδομάτα, οικονομικές ενισχύσεις, περιλαμβάνει κοινωνικές υπηρεσιες, για την οικονομική στήριξη και κοινωνική ένταξη οικογενειών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και αναλαμβάνει την υλοποίηση, εκτέλεση και διαχείριση προγραμμάτων, δράσεων και ενεργειών που αφορούν προνοιακές πολιτικές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο ΟΠΕΚΑ θα χορηγεί και θα διαχειρίζεται τα εξής:

1. Το επίδομα παιδιού, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

2. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία. Επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου. Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, όπως και ατόμων με αναπηρία όρασης. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Εισοδηματική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

3. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη – ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων. Αυτές είναι: το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες. Εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών. Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, και των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά. Κάθε άλλη παροχή που χορηγείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα.

Συνολικά ο νέος Οργανισμός έχει 9 Κεντρικές Διευθύνσεις και 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων περιφερειών.

Το διάβασα στο tovima.gr
Ο ΟΓΑ μετονομάζεται ΟΠΕΚΑ και μετατρέπεται σε «ενιαία αρχή απόδοσης προνοιακών επιδομάτων» Reviewed by PLOUMISTOS. COM on 11:28 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.