================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Το έθιμο "Κουρμπάνι", το φαγητό του Αγίου Αθανασίου, θα αναβιώσει στον Οικισμό ΑΣΤΕΡΙΑ της Αγριάς Βόλου

⍆Η Διοικητική-Διαχειριστική Επιτροπή του Ιερού Παρεκκλησίου αποσκοπώντας...
στη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τιμά την ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου, ζωντανεύοντας για δεύτερη χρονιά το “Κουρμπάνι”.

Ιδιαίτερη Ευλογία αποτελεί η Εορτή του Προστάτου μας Αγίου Αθανασίου για όλο τον Οικισμό μας.
Σας περιμένουμε λοιπόν στο Σπίτι σας, στο Ναό του Αγίου μας με Χαρά σ' όλες τις λατρευτικές που αναφέρονται παρακάτω.

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου, την 18η Ιανουαρίου κάθε έτους, είναι σημαντική ημέρα για τον Οικισμό μας.

Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, γιορτάζεται με ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο.

Την παραμονή 17 Ιανουαρίου, τελείται στην εκκλησία του Οικισμού μας, ο Μέγας Εσπερινός.
Συγχρόνως την παραμονή της γιορτής κυρίες απο τον Οικισμό μας, το Βόλου και την Αγριά, κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για το έθιμο της γιορτής αυτής, ετοιμάζοντας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το φαγητό (Κουρμπάνι), που θα μοιραστεί σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Το Κουρμπάνι, το φαγητό του Αγίου Αθανασίου, το οποίο είναι ρύζι και κρέας- φαγητό ξεχωριστής νοστιμιάς -μαγειρεύεται από τις κυρίες, και αφού το ευλογήσει ο Ιερέας, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μοιράζεται σε όλους τους πιστούς που παρευρίσκονται.

Το έθιμο αυτό της διανομής του φαγητού, ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των χωριών, τότε, για να μπορούν να συναντιούνται και να συζητούν τα προβλήματά τους, οργάνωναν γιορτές και πανηγύρια θρησκευτικού περιεχομένου και έτσι δεν είχαν προβλήματα από τους Τούρκους κατακτητές.

Αξιέπαινη είναι η προσφορά των πιστών, οι οποίοι κάθε χρόνο προσφέρουν κρέας, αλλά και όλων των άλλων κατοίκων και φίλων του Ιερού Παρεκκλησίου, που προσφέρουν τα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά, για το φαγητό (Κουρμπάνι) του Αγίου Αθανασίου του Οικισμού μας.

Ακόμη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις γυναίκες, που μαγειρεύουν το φαγητό, αλλά και σε όλους τους άλλους που βοηθούν τις κυρίες της Διοικητικής-Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Παρεκκλησίου, τους εξωτερικούς συνεργάτες και φίλους, να ετοιμάσουν όλα όσα απαιτούνται για την Μεγάλη Γιορτή του Οικισμού μας.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, πλήθος πιστών, από όλη την γύρω περιοχή, αναμένεται να συρρεύσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στον Οικισμό ΑΣΤΕΡΙΑ, για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου.

Αξίζει την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, όλοι οι πιστοί της περιοχής, να έλθουν στον όμορφο Οικισμό μας, για να γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους του Οικισμού, τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου και να ζήσουν μαζί τους, την ιερότητα της Θείας Λειτουργίας, που τελείται στο πανέμορφο εκκλησάκι μας.

Είναι ευκαιρία ακόμη , να δουν από κοντά, πως οι κάτοικοι του Οικισμού, κρατούν ακόμη άσβεστα τα έθιμα τους, αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη, για την παράδοση του τόπου μας και στις νεώτερες γενιές.
Το έθιμο "Κουρμπάνι", το φαγητό του Αγίου Αθανασίου, θα αναβιώσει στον Οικισμό ΑΣΤΕΡΙΑ της Αγριάς Βόλου Reviewed by PLOUMISTOS on 12:17 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.