================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Πλειστηριασμοί: Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων

⍆Εκνευρισμό, δυσφορία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ... η κυβερνητική τροπολογία για τις διώξεις όσων διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Ηδη ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίση».

Επίσης ο Νίκος Φίλης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό επισήμανε «Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση». 

Ανάλογες απόψεις εκφράζουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει «κύμα» συλλήψεων και διώξεων κατά όσων διαμαρτύρονται επειδή χάνουν τα σπίτια τους.

«Θα μείνει στην ιστορία ότι με νόμο της Αριστεράς φυλακίζονται όσοι μετέχουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σημειωτέον ότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει μέχρι τώρα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για σαφή και ρητή προστασία της λαϊκής κατοικίας, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι υπάρχει πρόβλημα και άρα δικαίως, έως ένα βαθμό, εκδηλώνονται διαμαρτυρίες στα ειρηνοδικεία ατά των πλειστηριασμών. Μόλις το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την ξεκάθαρη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Το κλίμα γενικευμένου προβληματισμού που μπορεί να οδηγήσει και σε «αντάρτικο» κατά την σχετική ψηφοφορία της τροπολογίας ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή που εισηγείται την ρύθμιση να συγκαλέσει εκτάκτως άτυπη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι. Πάντως, ο κ. Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια υπερασπίστηκε την προωθούμενη ρύθμιση λέγοντας ότι δεν εισάγει αυστηρές διώξεις αλλά επεκτείνει το υπάρχον πλαίσιο και στους χώρους που θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τόνισε δε μεταξύ άλλων ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως το τέλος του 2018.

Μιχελογιαννάκης: Να αποσυρθεί η τροπολογία

«Σήμερα στο νομοσχέδιο « Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις", στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία λέει ότι προβλέπεται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη με ποινή φυλάκισης έξι ή τριών μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιαννάκης για να προσθέσει « Ο βουλευτής θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση.

Επίσης, ο κ. Φίλης είχε επισημάνει ότι «πρέπει να υπάρξει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αξία και να μην μείνει η κυβέρνηση στην συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών έδειξε ότι υπάρχουν όρια, ενδεχομένως και αδιέξοδα στην υπόθεση. Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση. Θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα του δανειολήπτη να παίρνει το σπίτι του στην τιμή που θα τα αγοράζουν τα funds ή ο μειοδότης. Είναι στο χέρι μας να έρθουν καλύτερες μέρες».

Άδωνις: Δεν ψηφίζουμε

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται απρόθυμη να στέρξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη ρύθμιση.

«Η τροπολογία αυτή είναι πολύ σκληρή για τα δικά μου δεδομένα. Η ιδέα ότι κάποιος τιμωρείται με φυλάκιση μόνο και μόνο γιατί παρίσταται χωρίς να έχει δουλειά σε έναν πλειστηριασμό, ομολογώ δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό. Η πρώτη φορά αριστερά καταφέρνει και κάνει πράγματα, που ούτε εγώ δεν τα είχα φανταστεί. Φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας, της ψευτιάς και της αναισχυντίας» είπε χαρακτηριστικά (στον real) ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναμετρηθεί με τον εαυτό της.

Χαμός στη Βουλή για τις διώξεις όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση στη Βουλή για τη ρύθμιση που διευρύνει τις αυτεπάγγελτες διώξεις και τις φυλακίσεις κατά όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και για άλλες προβληματικές διατάξεις όπως η διαγραφή φορολογικών προστίμων που το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να νομοθετήσει με «νυχτερινές» τροπολογίες.

Ανοίγοντας τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη έχει δεχθεί 16 υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων και η επίμαχη για τους πλειστηριασμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει τη ρύθμιση.

«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» ανταπάντησε ο κ. Παφίλης.

Για απόλυτη αφοσίωση της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υπενθυμίζοντας το σύνθημα του πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη».

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης ρώτησε: «Είστε εντάξει; Νιώθετε καλά; Από το κίνημα, από τους δρόμους και τα δεν πληρώνω φτάσατε στην περαιτέρω ποινικοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Το λέω γιατί είναι σημαντικό να νιώθετε καλά».

Συγκέντρωση της ΛΑΕ

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε αυταρχισμό και αποδεικνύεται η πλέον πιστή συνεργάτης των δανειστών και με κάθε τρόπο προσπαθεί να υλοποιήσει τις επιλογές τους" δηλώνει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για την ποινικοποίηση των διαμαρτυριών κατά των πλειστηριασμών. Και προσθέτει ότι "είναι απαράδεκτη και προκλητική για κάθε εργαζόμενο-η, για κάθε δημοκράτη, η ν-τροπολογία σύμφωνα με την οποία η αντίσταση μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρούνται με φυλάκιση, όσοι διαμαρτύρονται και αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών των λαϊκών περιουσιών".

Καταγγέλλει δε ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξυπηρετήσει τους δανειστές και τους τραπεζίτες, χρησιμοποιεί κάθε μέσον" κι τονίζει ότι "κάνουν λάθος οι μνημονιακοί αν νομίζουν ότι τέτοιες ενέργειες θα σταματήσουν τις αντιστάσεις. Αντιθέτως το κίνημα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Η επιχείρηση λεηλασίας των λαϊκών κατοικιών θα φέρει και την ανατροπή τους. Είναι χρέος των συνδικάτων , του πνευματικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, των κινημάτων που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας, των δανειοληπτών, η μαζική και συλλογική αντίδραση στο ΙΔΙΩΝΥΜΟ".

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα έξω από τη βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το διάβασα στο protothema.gr
Πλειστηριασμοί: Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων Reviewed by PLOUMISTOS on 3:30 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.