================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στ. Πλουμιστός: Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ είναι το ΔΩΡΟ της ζωής σου - Άνοιξε το είναι για σένα

⍆Η διαίσθηση είναι μια απίστευτη πηγή και ένα δώρο που μας δόθηκε για να μας βοηθήσει... να ζήσουμε καλύτερα. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαίσθηση είναι ένα προαίσθημα για το τι συμβαίνει τώρα, όμως είναι κάτι περισσότερο. Είναι ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα που μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα απ' όσα μπορούμε να κάνουμε με τις πέντε αισθήσεις μας.

Αν σταθούμε μια στιγμή και το αναγνωρίσουμε αυτό, θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε την απίστευτη προοπτική που έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε αυτήν την πολύ καταπληκτική δύναμη!

Η διαίσθηση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Gerd Gigerenzer, διευθυντή του Max Planck Institute for Human Development, συνίσταται λιγότερο στο να «ξέρεις» αυτόματα τη σωστή απάντηση και περισσότερο στο να κατανοείς ενστικτωδώς ποια πληροφορία είναι ασήμαντη και μπορείς να την αγνοήσεις. 

Ο Gigerenzer, συγγραφέας του βιβλίου Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, δηλώνει πως ο ίδιος χρησιμοποιεί εξίσου τη διαίσθηση και τη λογική. «Στην επιστημονική μου έρευνα ακολουθώ συχνά το ένστικτό μου. Δεν μπορώ πάντα να εξηγήσω γιατί μια συγκεκριμένη οδός ή μέθοδος είναι η σωστή, αλλά το εμπιστεύομαι και προχωρώ. Ταυτόχρονα, έχω την ικανότητα να ελέγχω αυτή τη διαίσθηση και να βρίσκω κάθε φορά τι σημαίνει και από πού προέρχεται. Στη δε προσωπική μου ζωή, βασίζομαι μόνο στο ένστικτο. Για παράδειγμα, όταν πρωτοσυνάντησα τη σύζυγό μου δεν έκανα κανέναν υπολογισμό. Το ίδιο και εκείνη».

Πολλά έχουν γραφτεί για το "κλικ" της διαίσθησης. 

Γνωστό άλλοτε ως ένστικτο, ‘έκτη αίσθηση’, ενόραση ή εσωτερική φωνή, έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα ποικιλοτρόπως. Όπως διαβάζουμε σε μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, οι επαγγελματίες που έχουν φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τη διαίσθησή τους, σε αντίθεση με τους υφισταμένους τους, οι οποίοι βασίζονται πιο πολύ σε γεγονότα.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το μυαλό μας είναι ικανό να λύνει προβλήματα με δύο τρόπους, με το ένστικτο αφενός και την αναλυτική σκέψη αφετέρου, σε αντίστοιχα πειράματα που πραγματοποιούνται, στην προσπάθεια διερεύνησης της λειτουργίας της διαίσθησης, μελετώνται υποκείμενα σε κατάσταση επίλυσης προβλημάτων. Κι αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι άλλοι βρίσκουν την απάντηση δουλεύοντας μεθοδικά, σε αντίθεση με όσους καταλήγουν στην επίλυση από το πουθενά. Και πάλι όμως, στη διαπίστωση αυτή δεν παρέχεται επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση για την προέλευση της όποιας λύσης… Η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την έννοια της διαίσθησης και το ερώτημα που τίθεται πλέον ξεκάθαρα είναι το αν αυτή βασίζεται σε μνήμες από περασμένα περιστατικά ή αν πρόκειται για πραγματική αντίληψη ενός μελλοντικού γεγονότος.

Ας το προσεγγίσουμε λιγάκι διαφορετικά. Θεωρητικά και πρακτικά αληθεύει ότι το σώμα μας αντιδρά μπροστά σε καθετί που λαμβάνεται ως κίνδυνος αλλαγής. Τα χέρια ιδρώνουν, η καρδιά πάει να σπάσει, το στομάχι δένεται κόμπος. Κάτω από τη σωματική ένταση, κάθε απόφαση υλοποιείται αστραπιαία. Λέγεται μάλιστα πως όσο πιο εξοικειωμένοι είμαστε με τις αισθήσεις μας, τόσο πιο γρήγορα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. 

Ποιο είναι όμως το κριτήριο εκείνο που μας οδηγεί στο να παρακάμπτουμε το μέρος του εγκεφάλου που κάνει μία επιλογή μας συνειδητή;

Η διαίσθηση όπως την αντιλαμβανόμαστε πλέον, είναι μια διαδικασία που εμπλέκει μυαλό και καρδιά. Αν η καρδιά λαμβάνει τη διαισθητική πληροφορία τότε με τη σειρά της αντιδρά σε αυτή, βάσει πειραμάτων που αποδεικνύουν ότι οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται σημαντικά στην επερχόμενη αλλαγή. Αν λοιπόν μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα μοναχικό όργανο που αποφασίζει για κάθε λειτουργία πριν από την πραγματοποίησή της, η εμπλοκή των σωματικών οργάνων διαψεύδει πλέον τα πρωτεία. Είναι πιθανό να προκύπτει μία νέα συνεργασία.

Αλλά και ιστορικά ιδωμένη, η διαίσθηση βοήθησε την ανθρωπότητα να επιβιώσει και να αλλάξει. Αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Σε αντίθετες περιπτώσεις η αδυναμία οραματισμού οδήγησε σε καθυστερήσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Ναπολέων δεν πίστευε στον τρόπο λειτουργίας ενός ατμόπλοιου, όταν του προτάθηκε η εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να αρνηθεί εξολοκλήρου την κατασκευή του.

Παρόλο όμως που το ένστικτό μας αποδεικνύεται πολλάκις αποτελεσματικό, δεν είναι ωστόσο αλάνθαστο. Έχετε σκεφτεί ότι είναι εφικτό άλλοτε να παραπλανηθεί κι άλλοτε να «θολώσει»;. Η πολιτική και η διαφήμιση πολλές φορές έχουν στήσει παγίδα στην στρατηγική μας της αναγνώρισης. Κάθε καλό και γνωστό όνομα προσελκύει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προϊόν αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών. Μπροστά επίσης στο φόβο του να πάθουμε κάτι, κυρίως στο φόβο του θανάτου και της απόρριψης, παραλύουμε, η διαίσθησή μας ξεγελιέται και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα επιθυμούσαμε. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις λόγου χάρη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, αρκετοί Αμερικανοί σταμάτησαν να παίρνουν το αεροπλάνο ή μείωσαν τις πτήσεις τους. Το γεγονός όμως ότι χρησιμοποιούσαν άλλο μέσα μεταφοράς για να ταξιδεύουν, είχε ως αποτέλεσμα, να αυξηθούν τα τροχαία, όπου 1.500 επιπλέον Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το αεροπλάνο…

Τι συμβαίνει λοιπόν και παρόλο που γίνονται λάθη, δεν επέρχεται η γνώση και η εμπειρία μέσω της διαίσθησης; Σήμερα έχει επισκιαστεί από την καθαρή λογική και, παρ” ό,τι πολλοί – σε σεμινάρια εκπαίδευσης προσωπικού έχει διαπιστωθεί – όπως οι γιατροί, οι αστυνομικοί και οι επιστήμονες – την αφήνουν να τους καθοδηγήσει καθημερινά στο επάγγελμά τους, δεν τολμούν να το παραδεχθούν.

Για τους δύσπιστους, όσους και όσες δεν πιστεύουν στη λειτουργία της διαίσθησης, το παρακάτω κείμενο από καρδιάς:

‘Δεν προλαβαίνω να αφομοιώσω τις απογοητεύσεις…’

Έχεις σκεφτεί γιατί δεν είσαι ικανοποιημένος/η με τίποτα; Περίμενες το χειμώνα έλεγες, για να κάθεσαι μπροστά στο τζάκι με φίλους, κονιάκ, κανέλλα, πουλόβερ, βιβλία, μουσική, χιόνι… και τώρα δεν ικανοποιείσαι με τίποτα, ετοιμάζεις τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις, το πότε θα πάρεις άδεια, ποιοι θα είναι μαζί σου… στα μέσα του χειμώνα… κι άνθρωποι γύρω μας υποφέρουν… τι μπορεί να σου πει η διαίσθησή σου, προσπάθησες ποτέ να την ακούσεις; Θεωρητικά μιλώντας εσείς οι δύο απέχετε έτη φωτός. Το παιχνίδι της φαντασίωσης, της επιθυμίας και της πραγματικότητας δεν έχει ασανσέρ. Συνεχίζεις να γκρινιάζεις γιατί δεν τα καταφέρνεις να πραγματοποιήσεις όλα όσα επιθυμείς απεγνωσμένα. Κι επειδή δεν μπορείς να τα καταφέρεις όπως το είχες ονειρευτεί, φτάνεις στην απογοήτευση, δένεις τις αυταπάτες σου με το ζεν και την άρνηση κάθε επιθυμίας για να ακυρώσεις την απόσταση μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Το Θέλω γίνεται να μη θέλει, για να είναι το Είναι που θέλουν οι άλλοι να είναι. Κι όταν έρχεται το απροσδόκητο, γιατί πάντα θα έρχεται, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η διαίσθησή σου κοιμόταν;

Αλήθεια, έχετε ονειρευτεί ποτέ με τα μάτια ανοιχτά; Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Είναι σαν να ζεις κάτι στον ξύπνιο ύπνο σου, μόλις όμως έρχεται η ώρα να το ζήσεις πραγματικά, το όνειρο σε εγκαταλείπει. Σενάρια που ποτέ δεν πραγματοποιούνται, γιατί απλά δεν προσδοκάς, δεν φαντάζεσαι… πώς άλλωστε όταν καθετί που ονειρεύεσαι σε κάνει να χάνεις την ισορροπία σου και να γκρεμίζεσαι από τις σκάλες- είπαμε… δεν υπάρχει ασανσέρ.

Καλώς ήρθες στον κόσμο χωρίς φαντασία και διαίσθηση. Ρώτησες πώς είναι οι μέρες αυτές για όσους κρυώνουν, κοιμούνται στο δρόμο, δεν έχουν βέβαια τα προβλήματα που έχεις εσύ, αλλά και δεν μπορούν να λύσουν ούτε τα βασικά. Δεν αισθάνονται το σώμα τους από το κρύο. Δεν νιώθουν τα χέρια τους. Αναπνέουν την παγωμένη ανάσα τους μέσα στην εμμονή τους να κερδίσουν κάτι για φαγητό. Στέκονται ακίνητοι μέσα στο δρόμο σαν να περιμένουν κάποιον να τους πατήσει. Ζουν σ’ έναν κόσμο που καταστρέφεται, γιατί παρόλο που λένε ορισμένοι ότι δεν τους αφορά, δεν μπορούν να δουν τη συνέχεια. Ζουν τη μοναξιά τους, την επανάληψη της καθημερινότητας, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, χωρίς αναμονή για κάτι. Κι εδώ είναι το παράδοξο… Διαφέρουν νομίζεις σε κάτι από εσένα, που ζεις στο χειμώνα και ονειρεύεσαι το καλοκαίρι;

Έζησα ΟΜΟΡΦΑ, ΒΑΡΕΤΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΑ, άλλοτε ακούγοντας τη διαίσθησή μου κι άλλοτε αφομοιώνοντας τον πόνο που μου επιφύλαξαν οι επιλογές μου. Κι όταν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας ήμουν εκεί στη μετωπική, χωρίς προστατευτικό δίχτυ. Σήμερα πλέον ζω εμένα, τους άλλους και το τι συμβαίνει γύρω μας, έχοντας απόλυτη επίγνωση του τι γίνεται κι ας ζω μη ξέροντας την τύφλα μου μέσα στο απόλυτο σκοτάδι…

‘Όταν αναπολώ το παρελθόν μου και σκέφτομαι πόσο χρόνο έχω χάσει για το
τίποτα, πόσο πολύ χρόνο έχω σπαταλήσει ματαιοπονώντας, σε λάθη, τεμπελιά,
σε ανικανότητα για να ζήσω – πόσο λίγο εκτιμούσα τη ζωή, πόσες φορές
αμάρτησα ενάντια στην καρδιά μου και στην ψυχή μου – τότε η καρδιά μου
ματώνει. Η ζωή είναι ένα δώρο, η ζωή είναι ευτυχία, κάθε λεπτό μπορεί να
είναι μια αιωνιότητα ευτυχίας!’

… Η ζωή βρίσκεται παντού, η ζωή είναι εντός μας, όχι εκτός μας. Θα
βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπινα πλάσματα και θα είμαι ένας άντρας μεταξύ
αντρών κι έτσι θα παραμείνω για πάντα, δεν θα αποκαρδιωθώ και δεν θα τα
παρατήσω ό,τι κι αν συμβεί – αυτό είναι η ζωή, αυτό είναι το νόημά της, θα
το θυμάμαι για πάντα… «

Απόσπασμα ενός γράμματος του Ντοστογιέφσκι στον αδελφό του, οπως αναρτηθηκε σπο το psychografimata.com και το mymind.gr

«Το διαισθητικό μυαλό είναι ένα ιερό δώρο και το αναλυτικό, ορθολογικό μυαλό είναι ένας πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη, αλλά έχει ξεχάσει το δώρο» 
Albert Einstein.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που οι άνθρωποι με υψηλή διαίσθηση κάνουν διαφορετικά:

1. "Ακούν" την εσωτερική φωνή τους.

Το πρώτο πράγμα που διαχωρίζει τους ανθρώπους με υψηλή διαίσθηση από τους υπόλοιπους είναι πως δέχονται να καθοδηγηθούν από το ένστικτό τους. Όλοι είναι συνδεδεμένοι με το ένστικτό τους, απλώς κάποιοι το ακούν και άλλοι όχι. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν επιτυχημένο επαγγελματία που να μη μου έχει πει: "Δεν ξέρω γιατί το έκανα αυτό, ένοιωσα απλώς ότι έτσι έπρεπε".

2. Επιζητούν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους.

Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με την εσωτερική σας φωνή είναι απαραίτητο να βρίσκετε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα που ζούμε η σιωπή και η ησυχία είναι αξίες ανεκτίμητες.

3. Είναι δημιουργικοί

Οι δημιουργικοί άνθρωποι διαθέτουν υψηλή διαίσθηση. Η εξάσκηση βοηθάει ταυτόχρονα να αναπτύξει κανείς και τη δημιουργικότητα αλλά και την διαίσθησή του.

4. Είναι πάντα σε εγρήγορση.

Ο διαλογισμός και άλλες παρόμοιες πρακτικές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αναπτύξει κανείς την διαίσθησή του. Μιλάμε για την ικανότητα να παραμένει κανείς συγκεντρωμένος στη "στιγμή" και να είναι σε θέση να απομονώνει τους "θορύβους" του μυαλού του, έτσι ώστε να μπορεί να ζυγίζει με νηφαλιότητα τις κάθε επιλογές του και να καταλήγει στην καλύτερη για αυτόν απόφαση.

5. Παρατηρούν τα πάντα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς για να αναπτύξει τη διαίσθησή του είναι να παρατηρεί τα πάντα. Σιγά σιγά θα διαπιστώσει πώς οι μικρές λεπτομέρειες συνδέονται μεταξύ τους και πώς "περίεργες" μικρές ή μεγάλες συμπτώσεις εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή και δίνουν απαντήσεις σε διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις.

6. "Ακούν" το σώμα τους


Έχετε νιώσει ποτέ άσχημα, ένα δυσάρεστο αίσθημα κυρίως στο στομάχι, αναγούλα ή δύσπνοια χωρίς να ξέρετε ακριβώς γιατί; Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλει να σας πει το σώμα σας. Καμιά φορά γνωρίζει πριν από μας για μας.

7. Συνδέονται βαθιά με τους γύρω τους.


Οι διαισθητικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται επίσης από υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης. Σας έχει τύχει να σηκώσετε το τηλέφωνο για να πάρετε ένα φίλο και εκείνη την ώρα να χτυπήσει και να είναι αυτός; Η ενσυναίσθηση που συχνά φτάνει στα όρια της τηλεπάθειας δεν είναι τίποτα το μεταφυσικό. Δείχνει απλώς ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να συντονιστούν τόσο καλά με τους ανθρώπους που συνδέονται ούτως ώστε η επικοινωνία μεταξύ τους να είναι συχνά εξωλεκτική και η σχέση βαθιά.

8. Δίνουν σημασία στα όνειρά τους.


Τόσο τα όνειρα όσο και η διαίσθηση πηγάζουν και τα δύο από το υποσυνείδητό μας. Όταν ονειρευόμαστε λαμβάνουμε πληροφορίες από το υποσυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου μας. Αν είστε συντονισμένοι με τα όνειρά σας μπορείτε να πάρετε πολλές "συμβουλές" για το πώς θα αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς σας.

9. Προσπαθούν να περνούν κάποιες στιγμές ηρεμίας.


Ζούμε σε μία εποχή γεμάτη ερεθίσματα και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, απασχολημένοι με χιλιάδες πράγματα ταυτόχρονα και σε μόνιμη επαφή με άλλους. Όπως είπαμε και παραπάνω λίγο ησυχία και αυτοσυγκέντρωση είναι απαραίτητη. Προσπαθήστε συνειδητά κάθε μέρα να "αποσυνδέεστε" για λίγο από την εντατική καθημερινότητα.

10. Προσπαθούν συνειδητά να αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα.

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που θα ακούσει κανείς αν πάθει κατάθλιψη είναι να αναβάλλει να πάρει σημαντικές αποφάσεις μέχρι να νιώσει καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον θυμό. Όσο κι αν τα αρνητικά συναισθήματα είναι μερός της ζωής και δεν γίνεται να τα αποφεύγουμε τελείως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θολώνουν την κρίση μας και μπλοκάρουν τη διαίσθησή μας.

Στ. Πλουμιστός
Διευθ. Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ
Σύμβουλος ζωής & Προσωπικής ανάπτυξης
Διαισθητικός & Ενεργειακός Θεραπευτής 

Πραγματοποιεί προσωπικές διαισθητικές συνεδρίες - θεραπευτικές συνεδρίες νέας εγγραφής προσωπικών πεποιθήσεων - συνεδρίες διαχείρισης της ζωής & Προσωπικής ανάπτυξης - Εργαστήρια Αυτογνωσίας, συμβουλευτικής εσωτερικής αφύπνισης και δωρεάν αφυπνιστικές ομιλίες αυτογνωσίας ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες που αφορούν τα σεμινάρια δείτε ΕΔΩ
Για τα Εργαστήρια - μίνι group Αυτογνωσίας - Συμβουλευτικής Αφύπνισης και Προσωπικής Ανάπτυξης δείτε ΕΔΩ

Για συνεδρίες Διαισθητικής Προσωπικής Προσέγγισης - Συμβουλευτική Ζωής και Προσωπικής Ανάπτυξης, η θεραπευτική ενεργειακή συνεδρία -(θεραπευτικές ικανότητες του μυαλού - Healing skills of the mind) περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ & μέσω skype ΕΔΩ
Στ. Πλουμιστός: Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ είναι το ΔΩΡΟ της ζωής σου - Άνοιξε το είναι για σένα Reviewed by PLOUMISTOS. COM on 5:05 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.