Στ. Πλουμιστός: Μάθε να ΑΓΓΙΖΕΙΣ - Το θετικό άγγιγμα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του

Στ. Πλουμιστός: Μάθε να ΑΓΓΙΖΕΙΣ - Το θετικό άγγιγμα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του

⍆Το ανθρώπινο άγγιγμα αποδεικνύεται πως έχει ιδιαίτερα ευεγερτικές ιδιότητες...
Το άγγιγμα ως μορφή επικοινωνίας αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της μη λεκτικής επικοινωνίας και εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή της ζωής του ανθρώπου. Εδώ μπορούμε να μιλάμε για διάφορα είδη αγγίγματος από το πιο απλό όπως το ακούμπημα ενός δαχτύλου μέχρι το πιο σύνθετο όπως η αγκαλιά.

Υπάρχουν πολύ τρόποι που οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα αγγίζονται. 

Η χειραψία, το χτύπημα στον ώμο, το χάδι, το χαστούκι, το φιλί, το σπρώξιμο και πολλά ακόμη είναι μερικοί από τους τρόπους επικοινωνίας που εκφράζονται χρησιμοποιώντας ένα άγγιγμα. Ουσιαστικά μιλάμε για επικοινωνία συναισθημάτων που εκφράζονται μέσα από αυτό. Υπάρχει το φιλικό και παιχνιδιάρικο άγγιγμα, το υποστηρικτικό, το άγγιγμα με σκοπό τη γνωριμία, το ερωτικό ακόμα και το επιθετικό ή και απειλητικό άγγιγμα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για αλληλεπίδραση των σωμάτων που αγγίζονται, για μοίρασμα ενέργειας. Μπορεί να έχει θετικό χαρακτήρα η αλληλεπίδραση ή και αρνητικό ανάλογα με τους τρόπους που και τα δύο μέλη αντιδρούν. Για να έχουμε δηλαδή μια θετική έκβαση στην επικοινωνία απαιτείται εμπιστοσύνη και σεβασμό στον τρόπο που οι άνθρωποι αγγίζονται.

Την παραδοσιακή σοφία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα τελευταία ευρήματα ερευνητών του Harvard: το ανθρώπινο άγγιγμα αποδεικνύεται πως έχει ιδιαίτερα ευεγερτικές ιδιότητες οι οποίες επηρεάζουν από τη νοητική μας ανάπτυξη μέχρι τη μακροζωία μας.

Οι έρευνες έδειξαν πως το άγγιγμα είναι απαραίτητο τόσο για να αναπτύξουμε ισχυρό ανοσοποιητικό μεγαλώνοντας, όσο και για να διατηρούμε την αυτοπεποίθησή μας και τη νοητκή μας υγεία.

Ακόμα πιο ενδιαφέροντα ωστόσο είναι τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι το άγγιγμα απελευθερώνει ορμόνες ανάλογες με αυτές που εκκρίνονται κατά το διαλογισμό!

Ως αποτέλεσμα, όσοι εθελοντές είχαν το άγγιγμα στην καθημερινότητά τους βίωναν λιγότερους πόνους, ζούσαν περισσόρερο και ήταν γενικά πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους.

Το θετικό άγγιγμα είναι μια ανθρώπινη ανάγκη για την οποία πασχίζουμε από τα πρώτες ημέρες της ύπαρξής μας ως έμβρυο στη μήτρα.

Επιστημονικές έρευνες για τις διαφορές παιδιών που μεγάλωσαν με στοργικούς γονείς που τα χάιδευαν και παιδιών που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς χάδια είχαν σοβαρές διαταραχές ανάπτυξης και προβλήματα συμπεριφοράς. 

Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του ’30 από τον ψυχολόγο Rene Spitz (1965)σε ορφανά παιδιά στην Αμερική επιβεβαίωσαν ότι ένα μωρό μπορεί ακόμα και να πεθάνει λόγω της έλλειψης αγγίγματος. Μελέτες σε πρόωρα βρέφη που επιτρέποντας στους γονείς τους να τα αγγίζουν έδειξαν ότι είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτυχθούν φυσιολογικά από ότι εκείνα που παρέμενα στη θερμοκοιτίδα χωρίς το στοργικό χάδι. Ενώ λοιπόν έχει αποδειχτεί ότι τα μωρά έχουν εξίσου ανάγκη το χάδι όσο και την τροφή για να επιβιώσουν τι γίνεται με τους ενήλικες; Πόσο έχουμε ανάγκη το άγγιγμα; ή πόσο η έλλειψή του αλλάζει την ζωή μας;

Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη παραμένει η πιο πλούσια μορφή έκφρασης και, ως ένα βαθμό, η πιο πλούσια μορφή εμπειρίας σε όλη τη ζωή μας. Ένας από τους λόγους που το άγγιγμα έχει τόση δύναμη, είναι ότι μπορεί να επικοινωνήσει ένα μεγαλύτερο εύρος συναισθημάτων από ό,τι θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι λέξεις και οι χειρονομίες. Επίσης, μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά μας ταχύτερα. Ακόμη και το παραμικρό άγγιγμα. Ένα άγγιγμα συμπαράστασης από ένα χέρι στον ώμο, ένα χτύπημα στην πλάτη, μια αγκαλιά, όλα αυτά τα αγγίγματα επικοινωνούν πολύ διαφορετικά μηνύματα άμεσα και περιεκτικά. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ο εγκέφαλός μας μπορεί να ερμηνεύσει τη σημασία ενός αγγίγματος μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ένα άγγιγμα αρκεί για να καταλάβετε εάν είστε ευπρόσδεκτος, ασφαλής, αν βρίσκεστε σε κίνδυνο ή εάν χρειάζεται να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Κοινωνικές διαφορές που επηρεάζουν το άγγιγμα

Παρά την τόση σημασία που έχει το χάδι στην ζωή μας και το πόσο καλά νιώθουμε, από μικροί έχουμε μάθει ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε το σώμα μας ή ότι οι άντρες δεν επιτρέπεται να αγκαλιάζουν τους φίλους τους. Με τον έναν ή άλλο τρόπο το χάδι έχει συνδυαστεί με την ενοχή από την παιδική μας ηλικία και γίνεται αποδεκτό στα πλαίσια της μητρικής ή σεξουαλικής δραστηριότητας παγιδεύοντας μας έτσι σε στερεότυπα. Οι γυναίκες μπορούν ευκολότερα να εκφράζονται αγγίζοντας η μία την άλλη ενώ για τους άντρες αυτό είναι κάτι αρκετά απαγορευτικό. Επίσης οι γυναίκες νιώθουν πιο ελεύθερες να αγγίζουν τον εαυτό τους, όπως τα μαλλιά τους ή το πρόσωπό τους σε σχέση με τους άντρες. Ανάμεσα πάλι στα δύο φίλα οι άντρες φαίνεται να επιδιώκουν συχνότερα στην αρχή μιας σχέσης την επαφή από ότι οι γυναίκες.

Το πολιτισμικό περιβάλλον διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους που οι άνθρωποι εκφράζονται, οπότε και τους τρόπους που αγγίζονται. 

Στις μεσογειακές χώρες, για παράδειγμα, οι έντονες χειρονομίες και οι εκδηλώσεις σωματικής επαφής είναι πολύ συνηθισμένες. Οι μεσογειακοί λαοί αγκαλιάζονται περισσότερο, φιλιούνται ευκολότερα ακόμα και ως μια μορφή απλού χαιρετισμού είναι φυσικό για κάποιον να σου δώσει το χέρι του ή να σε αγγίξει στον ώμο. Αντίθετα υπάρχουν άλλοι λαοί που η σωματική επαφή και το άγγιγμα δεν είναι τόσο διαδεδομένη και αποτελεί εκδήλωση μεγάλης οικειότητας σε προσωπικές μόνο στιγμές. Η έντονη σωματική επαφή μπορεί να αποτελέσει αιτία προσβολής και ένδειξη έλλειψης σεβασμού. Παρά τις υπάρχουσες όμως διαφορές το άγγιγμα υπάρχει σε όλους τους λαούς και έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία στην κωδικοποίηση της συμπεριφοράς και της επικοινωνίας μας.

Μασάζ και θεραπευτικές ιδιότητες αγγίγματος

Οι αναλγητικές ικανότητες όμως του αγγίγματος δεν σταματούν εδώ. Από την εποχή του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού υπάρχουν αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητες του αγγίγματος με τη μορφή των μαλάξεων δηλαδή του μασάζ. 

Σε πολλούς πολιτισμούς και σε διαφορετικές ιστορικές εποχές οι άνθρωποι αναφέρουν τεχνικές θεραπείας και ανακούφισης μέσα από ασκήσεις επαφής και αγγίγματος. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου και η διάδοση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας που χρησιμοποιούν τεχνικές μασάζ και άλλες που σχετίζονται με την επαφή χεριών και μετάδοση της ενέργειας. Ακόμα και ο χώρος της κλασσικής ιατρικής τείνει όλο και περισσότερο να αποδέχεται τέτοιου είδους θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά τους. 

Υπάρχουν πολλές διαδεδομένες τεχνικές άλλες έγκυρες και άλλες όχι. 

Γενικά το μασάζ φέρνει κοντά στην σωματική και τη συναισθηματική ισορροπία. Μπορεί να απαλλάξει από το στρες, τους πόνους, την ένταση και την δυσκαμψία.( Wrigth, 2002) Μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως διαγνωστικό εργαλείο ή να συνοδεύσει την καλύτερη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν την καλύτερη λειτουργία τόσο του νευρικού συστήματος, όσο του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινολογικού σε άτομα που δέχονταν συστηματικά τη φροντίδα ενός μασάζ. Μερικές από τις πιο γνωστές τεχνικές που έχουν αρκετή αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα είναι η ρεφλεξιολογία, που ασχολείται με μαλάξεις στις πατούσες και τις παλάμες, η τεχνική Reiki, που πολλοί την αποκαλούν και άγγιγμα της αγάπης, το μασάζ σιάτσου και το κβαντικό άγγιγμα. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα τεχνικές άλλες χρήζουν αποδοχής και άλλες όχι. Ακόμα όμως και στον πιο δύσπιστο αντίπαλο αυτών των αντιλήψεων μπορεί κανείς να μιλήσει για την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπινου σώματος και ψυχής ως κάτι ενιαίο και συνεχές και κατά επέκταση για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενειών και των δυσκολιών του. Οι μέθοδοι αυτοί από το απλό μασάζ μέχρι την πιο εξειδικευμένη θεραπευτική τεχνική μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση, ευεξία και βελτίωση της υγείας.

Γι'αυτό η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το ανθρώπινο άγγιγμα

Μια συγκινητική στιγμή μεταξύ ενός γονιού και του παιδιού του, που δίνει ένα ισχυρό μήνυμα: Οτι όσο κι αν προχωρήσει η τεχνολογία, δεν θα αντικαταστήσει την αγάπη.

Ενα νεογέννητο κλαίει και ο πατέρας του δεν ξέρει τι να κάνει για να το σταματήσει.

Οταν τηλεφωνεί στη μαμά του μωρού η οποία βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ, εκείνη του λέει να δείξει στο μωρό ένα αστείο βίντεο στο κινητό του. Δεν πιάνει.

Ο απεγνωσμένος μπαμπάς, παίρνει τη μαμά με βιντεοκλήση και την βάζει να του μιλήσει μέσα από την οθόνη του κινητού.

Και πάλι το μωρό δεν σταματά να κλαίει.

Μόνο όταν ο πατέρας αγγίζει το νεογέννητο διστακτικά και το σηκώνει στα χέρια του, εκείνο σταματά να κλαίει ως εκ θαύματος.

Και το πιο συναισθηματικό κομμάτι του βίντεο, είναι ότι η μαμά, η οποία είναι ακόμα στο τηλέφωνο, τους παρακολουθεί και δακρύζει.

Μια εκπληκτικά συγκινητική στιγμή μεταξύ ενός γονιού και του παιδιού του.

Αυτή είναι μια διαφήμιση από την Ταϊλάνδη, η οποία δίνει ένα ισχυρό μήνυμα: ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγάπη και το ανθρώπινο άγγιγμα.






Voice Healing Therapy -
Ενημερωθείτε για το πως μπορεί να δημιουργηθούν προσωπικά ηχοθεραπευτικά αρχεία που μπορούν να λύσουν το πρόβλημά σας - Δείτε τις πληροφορίες ΕΔΩ

Ο Σταύρος Πλουμιστός είναι ο ιδρυτής του Συμβουλευτικού κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ από το 2000 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης (Life Coach) και παράλληλα είναι Spiritual Energy Healing-man (Εκπαιδευτής αφύπνισης του πνεύματος και καθοδηγητής της προσωπικής ενέργειας).

Έχει δημιουργήσει έπειτα έρευνα και κλινικές δοκιμές, την δική του μεθοδολογία με τίτλο "Voice Healing Therapy" για την Αυτοβελτίωση, την Αφύπνιση και την προπονητική του Νου - της σκέψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προσωπικός προπονητής υγείας για τη νοητική απεικόνιση θετικών εικόνων επί θεμάτων υγείας (personal health coach for those living with diseases).

Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες Αυτοβελτίωσης, καθοδήγησης και διαισθητικής αρωγής. Επίσης Διαλέξεις - Σεμινάρια, Workshop και δωρεάν Αφυπνιστικές ομιλίες ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια κλήση για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Μάθετε για τις ομιλίες και τα σεμινάρια ΕΔΩ
Για το κανάλι μου στο youtube ΕΔΩ
Ενημερωθείτε για την ηχοθεραπευτική μέθοδο μου ΕΔΩ
Για πληροφορίες : www.globalattract.gr

Άμεση επικοινωνία στο 6945 723 523
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Μάθε να ΑΓΓΙΖΕΙΣ - Το θετικό άγγιγμα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του
Στ. Πλουμιστός: Μάθε να ΑΓΓΙΖΕΙΣ - Το θετικό άγγιγμα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του
Στ. Πλουμιστός: Μάθε να ΑΓΓΙΖΕΙΣ - Το θετικό άγγιγμα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του
http://www.anapnoes.gr/wp-content/uploads/2015/03/aggigma-612x382.jpg
https://i.ytimg.com/vi/CKemFP58LzQ/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_79.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_79.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content