================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Στ. Πλουμιστός: Πως μεταδίδεται το συναίσθημα με την φωνή σου

⍆Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μυαλό ενσωματώνει τη λογική και την πνευματικότητα,...
ενώ η καρδιά είναι η έδρα των συναισθημάτων, της φροντίδας και της συμπόνιας. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται πιο έντονα είτε με το μυαλό είτε με την καρδιά τους.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πιο πολύ το μυαλό τους συνήθως είναι πιο πνευματικοί αλλά πιο ψυχροί στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και αυτό επηρεάζει τον τόνο της φωνής τους περισσότερο αρνητικά, ενώ όσοι λειτουργούν με το συναίσθημα εκφράζουν περισσότερο αυτά που νιώθουν και είναι πιο θερμοί στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και αυτό επηρεάζει τον τόνο της φωνής τους περισσότερο θετικά.

O ρόλος της φωνής στο θεραπευτικό πλαίσιο είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή - θεραπευόμενου. Χρησιμοποιείται ως μέσον αναγνώρισης και αλλαγής συναισθημάτων και ενσωματώνεται σε κάθε είδους θεραπευτική ή συμβουλευτική σχέση, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση φωνής-συναισθήματος, στο “εδώ και τώρα” και στην κιναισθησία του σώματος.

Σε σχέση με τη φωνή, υπάρχουν συγκεκριμένα αντιληπτικά στοιχεία τα οποία προδίδουν την εσωτερική κατάσταση του ομιλητή και από τα οποία ο ακροατής εκμαιεύει πληροφορίες για τον συνομιλιτή του. Απόδειξη αυτής της ευρείας ικανότητας να αφουγκραζόμαστε την κατάσταση του άλλου από τη φωνή του, είναι κοινές καθημερινές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε όπως «ακούγεσαι χάλια, τι έχεις», «μου κόπηκε η λαλιά», «έχω έναν κόμπο στο λαιμό από τη συγκίνηση», «ακούγεσαι τόσο χαρούμενη», «τρέμει η φωνή μου», κλπ.

Οι λέξεις και οι έννοιες που μεταφέρονται μέσω της ομιλίας παίζουν τον μικρότερο ρόλο, αποτελούν το τελευταίο τροχό της αμάξας. Μέσω της φωνής και της γλώσσας του σώματος, των εκφράσεων του προσώπου και της στάσης του σώματος.

Πόσες φορές έχετε κάνει μια δήλωση και μερικά λεπτά αργότερα ένα άλλο μέλος της παρέας είπε ακριβώς τα ίδια λόγια ελαφρώς και όλοι συμφώνησαν μαζί του, ενώ εσάς σας αγνόησαν; Αυτό συνέβη επειδή η καταχώρησή σας ήταν ολόσωστη αλλά δεν μπορέσατε να τη μεταφέρετε σωστά στους συνομιλητές σας.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη φωνή μας είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να προβάλλουμε την προσωπικότητά μας .

Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδουμε το λόγο σε μια κατάσταση αποκαλύπτει πάρα πολλά πράγματα, τόσο στον εαυτό μας όσο και στους ακροατές, σχετικά με τις αισθήσεις μας. Για να χρησιμοποιηθεί ο λόγος αποτελεσματικά πρέπει να:

α. Διαθέτουμε ψυχραιμία
β. Έχουμε αυτοπεποίθηση
γ. Είμαστε εστιασμένοι στο τι θέλουμε να μεταδώσουμε στους ακροατές
δ. Βρισκόμαστε σε μια ισορροπημένη πνευματική κατάσταση, ούτε υπερβολικά μπροστά ούτε ούτε και τελείως ξεψυχισμένη ομιλία.
ε. Σωστή χρήση της αναπνοής

Με την κατάλληλη εξάσκηση και εμπειρία, μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, ώστε να ενθαρρύνουμε τις αισθήσεις ενθουσιασμού και επιθυμίας για δράση στους άλλους όσο και με τη χρήση απαλών ήχων και μικρών λέξεων που προκαλούν αισθήματα χαλάρωσης για τον ακροατή όταν αυτό είναι το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε.

Τεχνικές: Πως μεταδίδεται το συναίσθημα με την φωνή

Η φωνή πηγάζει είτε από το λαιμό είτε από το στομάχι .

Μιλώντας κυρίως από το λαιμό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη τόνωση. Τα πλεονεκτήματα της ομιλίας από το στομάχι είναι πως μπορείτε να μιλήσετε πιο γρήγορα και να επεκτείνετε τον ήχο περισσότερο, αλλά συνήθως δεν είναι εύκολο στους καθημερινούς ανθρώπους, η τους μη επαγγελματίες.

Αντίθετα στην ομιλία από το λαιμό, οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν περισσότερο το ηχόχρωμα της φωνής σας και να συντονίσουν μαζί της κάτι που διευκολύνει απόλυτα την μεταφορά των συναισθημάτων.

Εξαλείψτε τα 'ααα' και τα 'εεεμ' από την ομιλία σας.

Συνήθως για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα αρκετοί χρησιμοποιούν συνδετικές εκφράσεις για να γεμίσουν το κενό της σκέψης και της ομιλίας τους. Ωστόσο, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια συνδετική έκφραση για να γεμίσετε τον "κενό αέρα" αυτό θεωρείται ως αδυναμία συνέχειας από τους συνομιλητές με αποτέλεσμα να αρπάξουν την ευκαιρία και να αρχίσουν να μιλούν αυτοί μην αφήνοντας εσάς να ολοκληρώσετε.

Έτσι η συνδετική πρόταση αντί να συνδεθεί, καταλήγει να τερματίσει την πρόταση σας.

Η σιωπή

Όποτε βρίσκεστε στην κατάσταση όπου δεν ξέρετε πώς να συνεχίσετε στο ροή του λόγου σας αφήστε την σιωπή να συμβεί!

Στην αρχή οι άλλοι μπορεί να νιώσουν όλοι αδιάφοροι στο κενό της ομιλίας σας, η παύση του λόγου είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ανθρώπινη επικοινωνία . Κτίζει ένα κλίμα άγχους κάτι που μεταφράζεται ως περισσότερη προσοχή και αυξημένη ένταση καθώς και μια έντονη αίσθηση επείγοντος.

Επίσης, όταν ο λόγος σας περιέχει αρκετές δύσκολες πολύπλοκες έννοιες η παύση επιτρέπει στο μυαλό του συνομιλητή σας να επεξεργαστεί καλύτερα ό, τι θέλετε να του μεταφέρετε.

Η ύπνωση στην ομιλία

Οι περισσότεροι φαντάζονται την ύπνωση σαν μια τρομακτική συνειδησιακή κατάσταση παρόμοια με τον βαθύ ύπνο την οποία έχει επιβάλλει κάποιος σκοτεινός τύπος. Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας βιώνουμε μια μορφή υγρής ύπνωσης αφού βρούμε τον εαυτό μας να αγνοεί εξωτερικά ερεθίσματα όπως φωνές που μας απευθύνουν το λόγο κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε υπερβολικά απορροφημένοι από μια συγκεκριμένη σκέψη.

Εκείνη η στιγμή η συγκεκριμένη σκέψη αποτελεί την μοναδική πραγματικότητα για εμάς και βλέπουμε την οθόνη του μυαλού μας αγνοώντας τα μηνύματα από την εξωτερική όραση.

Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί με την ομιλία!

Οι ικανοί υπνωτιστές μιλούν ομαλά και αβίαστα, καθώς οι φράσεις τους δεν έχουν κάποιο αισθητό τέλος αφού συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους. Επίσης υπάρχει συμφωνία μεταξύ αυτών που λένε και του τρόπου που λένε δηλαδή των κινήσεων του προσώπου, της τόνωσης της φωνής και της γλώσσας του σώματος. Δεν μπορείς να περιγράφεις πόσο ήρεμος ή να είσαι σε ένα συμβάν ενώ η φωνή σου είναι υστερική και μεταδίδει νευρικότητα!

Το σώμα μας και ο εγκέφαλος ειδικότερα επηρεάζεται από τις αισθήσεις.

Όταν βρίσκεστε σε αρνητική διάθεση για παράδειγμα, έχετε την τάση να κοιτάτε στο έδαφος ή να αποφεύγετε την οπτική επαφή με τρίτους και να καμπουριάζετε ελαφρά. Οι άνθρωποι λόγω του ζωτικού μέρους του εγκεφάλου έχουν τον τρόπο να «μυρίσουν» τις διαθέσεις του συνομιλητή, ικανότητα που αναπτύχθηκε κυρίως για λόγους επιβίωσης. Έτσι λοιπόν το συναίσθημα αναγνωρίζεται αυτόματα αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφέρεται αυτόματα.

Για να μεταδώσετε σωστά όλα όσα θέλετε , ρυθμίστε την τόνωση της φωνής καθώς και τις εκφράσεις του προσώπου σας ανάλογα με το περιεχόμενο του λόγου σας. Η χρήση συγκεκριμένων ρημάτων εστιάζει τον μυαλό του ακροατή πιο κατάλληλα στο περιεχόμενο του λόγου σας αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο ένα άρθρο.

Σε γενικές γραμμές όταν κάνουμε μια ερώτηση, ο τόνος της φωνής ανεβαίνει προς το τέλος.
Όταν κάνουμε μια ουδέτερη δήλωση, ο τόνος της φωνής δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Όταν δίνουμε μία εντολή, ο τόνος της φωνής κατεβαίνει προς το τέλος.

Τα βασικά στοιχεία που φαίνεται πως ανιχνεύουμε, έστω και ασυναίσθητα, είναι η καθαρότητα της φωνής και η ενεργητικότητα που προδίδει η φωνή του ομιλητή. Τόσο η καθαρότητα όσο και η ενεργητικότητα της φωνής καθορίζονται από τη συντονισμένη λειτουργία συγκεκριμένων οργανικών δομών του φωνητικού μηχανισμού. Η έλλειψη συντονισμού του μηχανισμού είναι που προδίδει πως πιθανώς κάτι δεν πάει καλά με τον εσωτερικό κόσμο του ομιλητή.

Στ. Πλουμιστός
Διευθ. Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ.
Σύμβουλος ζωής & Προσωπικής ανάπτυξης - Διαισθητικός & Ενεργειακός Θεραπευτής

Πραγματοποιεί προσωπικές διαισθητικές συνεδρίες - θεραπευτικές συνεδρίες νέας εγγραφής προσωπικών πεποιθήσεων - συνεδρίες διαχείρισης της ζωής & Προσωπικής ανάπτυξης - Εργαστήρια μίνι group Αυτογνωσίας συμβουλευτικής εσωτερικής αφύπνισης και δωρεάν αφυπνιστικές ομιλίες αυτογνωσίας ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες που αφορούν τα σεμινάρια δείτε ΕΔΩ
Για τα Εργαστήρια - μίνι group Αυτογνωσίας - Συμβουλευτικής Αφύπνισης και Προσωπικής Ανάπτυξης δείτε ΕΔΩ

Για συνεδρίες Διαισθητικής Πρόβλεψης - Συμβουλευτική Ζωής και Προσωπικής Ανάπτυξης, η θεραπευτική συνεδρία -(θεραπευτικές ικανότητες του μυαλού - Healing skills of the mind) περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ & μέσω skype ΕΔΩ
Στ. Πλουμιστός: Πως μεταδίδεται το συναίσθημα με την φωνή σου Reviewed by PLOUMISTOS on 6:07 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.