Αναπτύξτε τον εγκέφαλό σας - Ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να μεγαλώνει και να μαθαίνει

Αναπτύξτε τον εγκέφαλό σας - Ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να μεγαλώνει και να μαθαίνει

⍆Ο δημιουργία νέων κυττάρων στον εγκέφαλο (και στο υπόλοιπο κεντρικό νευρικό σύστημα)... ονομάζεται «νευρογένεση«. 

Πρόσφατες έρευνες, οπως αναφερει το share24, για την νευρογένεση βασίστηκαν στα ευρήματα του Joseph Altman το 1962, τα οποία προηγουμένως είχαν αγνοηθεί. 

Ο Altman διαπίστωσε ότι οι νέοι νευρώνες σχηματίζονται ακόμη και σε ενήλικους αρουραίους, στοιχείο που αντέκρουε την μέχρι τότε αποδεκτή αντίληψη ότι οι νευρώνες αναπτύσσονται στα μωρά και τα παιδιά μόνο μέχρι το τέλος της εφηβείας. Από τότε η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η νευρογένεση αφορά και τους ενήλικες.

Αναπτύξτε τον εγκέφαλό σας!

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να δημιουργήσει από μόνο τους νέους νευρώνες, ωστόσο, μπορείτε κι εσείς να ενισχύσετε και να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία με διάφορους τρόπους.

Δείτε πώς να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα

1) Άσκηση


Η τακτική άσκηση ωφελεί όχι μόνο τους μύες και τα οστά αλλά και τον εγκέφαλό σας. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος που μεταφέρεται στον εγκέφαλο, διεγείροντας την υποσυσσωματική ζώνη για τη δημιουργία νέων νευρώνων. Επιπλέον, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο που προκαλείται από την αερόβια άσκηση αυξάνει τον όγκο του ιππόκαμπου, ο οποίος συχνά συρρικνώνεται καθώς γερνάμε. Κάτι τόσο απλό όσο το περπάτημα για 45 λεπτά την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου.

2) Περιοδική νηστεία

Η έννοια της συνειδητής νηστείας είναι σχετικά νέα στους κύκλους υγείας. Αποφεύγοντας ορισμένες τροφές για παρατεταμένες περιόδους, ο οργανισμός μας τίθεται σε κατάσταση επιβίωσης και τα κύτταρα που συνήθως πεθαίνουν, στην περίπτωση αυτή παραμένουν ενεργά, επεκτείνοντας τη ζωή τους. Επιπρόσθετα, η νηστεία προάγει την αυτοφαγία (δηλ. το σύστημα ανακύκλωσης του εγκεφάλου) για την απομάκρυνση των τοξινών που συσσωρεύονται στο υγρό και τους ιστούς του εγκεφάλου.

3) Μείωση του στρες

Το χρόνιο στρες προκαλεί πλήθος προβλημάτων στον οργανισμό, ένα από τα οποία είναι ο περιορισμός της νευρογενέσεως του ιππόκαμπου. Δεδομένου ότι η παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο ρυθμίζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές που συμβάλλουν στη διάθεση και την κατάθλιψη, η μείωση του συναισθηματικού και ψυχικού στρες μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

4) Διατροφή

Ορισμένες τροφές είναι γνωστές για την ενίσχυση της νευρογένεσης, όπως:

• Πράσινο τσάι: οι πολυφαινόλες είναι ένας ιδιαίτερος τύπος αντιοξειδωτικών. Μία πολυφαινόλη είναι η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), βρίσκεται στο πράσινο τσάι και είναι γνωστό ότι ενισχύει την νευρογένεση στον ιππόκαμπο στους ενήλικες.

• Κουρκουμάς: διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα, τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την νευρογένεση του ιππόκαμπου.

• Μύρτιλα και ακατέργαστο κακάο: τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή σε αυτές τις τροφές συμβάλλουν στην νευρογένεση στον ιππόκαμπο.

• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: ο εγκέφαλος εξαρτάται από το λίπος DHA (docosahexaenoic acid) για την κανονική σηματοδότηση και λειτουργία του. Συνήθως η δυτικού τύπου διατροφή δεν περιλαμβάνει αρκετό από αυτό το λιπαρό οξύ. Επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν ως αποτέλεσμα την πρόληψη της συρρίκνωσης του ιππόκαμπου. Πηγές Ω3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σολομός, στρείδια, ρέγγα, χαβιάρι, αντσούγιες), οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

• Αποφύγετε τη ζάχαρη: τα εξευγενισμένα σάκχαρα επηρεάζουν τις πρωτεΐνες και τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τη μάθηση και τη μνήμη
Μπορεί ο εγκέφαλός σας να αναπτυχτεί τόσο πολύ;

Υπάρχει αυτό που λέμε έντονη διαδικασία νευρογένεσης;

Παραδόξως, ναι. Οι νέοι νευρώνες που δημιουργούνται κατά την ενηλικίωση δεν ζουν για πολύ και δεν σημαίνουν πάντοτε βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του. Επιπλέον, μια εκτεταμένη περίοδος μείωσης του ρυθμού νευρογένεσης ακολουθεί μερικές φορές μια οξεία αύξηση της νευρογενέσεως στους ενήλικες, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε μια χρόνια κλινική κατάσταση.

Οι νέοι νευρώνες δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν εκείνοι που δημιουργούνται στην παιδική ηλικία. Είναι ιδιαίτερα ευερέθιστοι αλλά δεν επεκτείνονται τόσο πολύ, ούτε διαπερνούν όλα τα στρώματα του ιππόκαμπου. 

Επιπτώσεις της νευρογένεσης

Η έρευνα συνεχίζει και εξετάζει την πρακτική λειτουργία της νευρογενέσεως των ενηλίκων και πώς η διέγερση της νευρογένεσης μπορεί να θεραπεύσει ενδεχομένως τραυματισμούς και ασθένειες. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να κάνετε, η αύξηση της νευρογένεσης δεν θα σας κάνει πιο έξυπνους, ούτε θα αποκλείσετε απώλεια μνήμης καθώς μεγαλώνετε. Η νευρογένεση είναι σημαντική, με την έννοια ότι εάν κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση, ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά και παράλληλα, όταν ασκείτε το σώμα σας τακτικά και κάνετε υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με την επιστήμη θα κατορθώσετε να διατηρήσετε τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, ώστε να παραμείνετε σε απαράμιλλη φόρμα, ψυχί τε και σώματι!

Στ. Πλουμιστός
Διευθ. Συμβουλευτικού Κέντρου ΕΥ ΦΕΡΕΣΘΑΙ.
Σύμβουλος ζωής & Προσωπικής ανάπτυξης - Διαισθητικός & Ενεργειακός Θεραπευτής

Πραγματοποιεί προσωπικές διαισθητικές συνεδρίες - θεραπευτικές συνεδρίες νέας εγγραφής προσωπικών πεποιθήσεων - συνεδρίες διαχείρισης της ζωής & Προσωπικής ανάπτυξης - Εργαστήρια μίνι group Αυτογνωσίας συμβουλευτικής εσωτερικής αφύπνισης και δωρεάν αφυπνιστικές ομιλίες αυτογνωσίας ανα την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για πληροφορίες που αφορούν τα σεμινάρια δείτε ΕΔΩ
Για τα Εργαστήρια - μίνι group Αυτογνωσίας - Συμβουλευτικής Αφύπνισης και Προσωπικής Ανάπτυξης δείτε ΕΔΩ

Για συνεδρίες Διαισθητικής Πρόβλεψης - Συμβουλευτική Ζωής και Προσωπικής Ανάπτυξης, η θεραπευτική συνεδρία -(θεραπευτικές ικανότητες του μυαλού - Healing skills of the mind) περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ & μέσω skype ΕΔΩ
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Αναπτύξτε τον εγκέφαλό σας - Ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να μεγαλώνει και να μαθαίνει
Αναπτύξτε τον εγκέφαλό σας - Ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να μεγαλώνει και να μαθαίνει
Αναπτύξτε τον εγκέφαλό σας - Ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να μεγαλώνει και να μαθαίνει
http://www.migal.org.il/Migal/UploadFiles/pgallery/2015811157356.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_449.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_449.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content