Στ. Πλουμιστός: Η εμπιστοσύνη είναι απόφαση και εκεί τοποθετείς την δύναμή σου

Στ. Πλουμιστός: Η εμπιστοσύνη είναι απόφαση και εκεί τοποθετείς την δύναμή σου

👉Ζώντας σε μια εποχή που η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και τα πράγματα δεν είναι δεδομένα,...
όπως για παράδειγμα στην εργασία και στην οικονομία, φαίνεται μπροστά μας να ξεδιπλώνεται ένα δίλλημα αλλά και μια επιλογή: να αντιδράς με φόβο ή να απαντάς με εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη δεν είναι συναίσθημα αλλά απόφαση. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί ποτέ να αποδείξει απόλυτα και κατηγορηματικά ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης (Rowan, 1997). Η εμπιστοσύνη χτίζεται κι αυτό αποτελεί μια διαδικασία.

Το ρίσκο και η εμπιστοσύνη πάνε μαζί, καθώς χρειάζεται ρίσκο για να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη σε πάει πέρα από το φόβο. Αυτό είναι το «θαυμαστό συστατικό» που φέρνει την επιτυχία στις σχέσεις και στη δουλειά. Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις μπορεί να εμπνεύσει νέα επίπεδα οικειότητας, επικοινωνίας και αγάπης. Μπορεί να θεραπεύσει τη σύγκρουση, να διευκολύνει τη συγχώρεση και να μετατρέψει τους εχθρούς σε φίλους. Η εμπιστοσύνη στη δουλειά μπορεί να εμπνεύσει σπουδαία οράματα, δημιουργικότητα, κίνητρα και ομαδικότητα. Είναι μια πανίσχυρη δύναμη.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί το κυριότερο θα λέγαμε ‘συγκολλητικό’ στη δημιουργία των σχεσεων. Χωρίς εμπιστοσύνη καμιά σχέση δεν μπορεί να δημιουργηθεί, να λειτουργήσει και ν’αναπτυχθεί καλά. Πολλές έρευνες, τόσο για τις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και για τις εργασιακές, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ομάδων, οργανισμών και κοινωνιών δείχνουν πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής.

Σε ένα περιβάλλον όπου, μεταξύ άλλων, δημιουργούνται συνθήκες για εμπιστοσύνη, οι άνθρωποι εξελίσσουν καλύτερα το δυναμικό τους.

Η εμπιστοσύνη χτίζει συλλογικότητα. Είναι δύσκολο να συνεργαστείς με κάποιον αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Όταν χάνεται η εμπιστοσύνη χάνεται η επικοδομητική συνεργασία. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή, ο κοινωνικός ιστός διασπάται.

Σε περιόδους κρίσης, προσωπικής ή κοινωνικής, ένα από τα πρώτα πράγματα που φαίνεται να κλονίζονται είναι η εμπιστοσύνη.

Τι είναι η εμπιστοσύνη; 

Ας δούμε τα δυο επίπεδα που υπάρχουν. 

Πρώτον, η εμπιστοσύνη είναι πρόθεση. Είναι εκεί που τοποθετείς την εστίαση, τη δύναμη και την πίστη σου. Με άλλα λόγια, εκεί που τοποθετείς την εμπιστοσύνη σου, εκεί τοποθετείς και τη δύναμή σου. Έτσι, όταν η εμπιστοσύνη είναι εστιασμένη και ακλόνητη, είναι πολύ δυναμική και δημιουργική. 

Δεύτερον, η εμπιστοσύνη είναι σύνδεση. Σε πηγαίνει πέρα από το εγώ σου, πέρα από το φόβο, σε εντελώς καινούργιες περιοχές δημιουργικότητας, έμπνευσης και συνέργιας. Σε πηγαίνει εκεί που ένα κι ένα κάνουν τρία.

Η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι και φιλοσοφία. 

Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους που γνωρίζω – καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, θεραπευτές – ζουν με τη δύναμή της. Έχουν εμπιστοσύνη στην πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά. Έχουν εμπιστοσύνη στο Θεό. Έχουν εμπιστοσύνη στην αγάπη. Έχουν εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια. Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Έχουν εμπιστοσύνη στην καλοσύνη των άλλων. Η εμπιστοσύνη τους είναι η δύναμή τους.

Η εμπιστοσύνη δεν σου λείπει ποτέ. 
Ένας πελάτης μου, μου είχε πει κάποτε σχετικά με ένα νέο επιχειρηματικό του εγχείρημα: «Έχω 100% εμπιστοσύνη: 40% στο φόβο, 30% στην αυτο – αμφισβήτηση, 20% στη σίγουρη αποτυχία, 9% στο ότι κάτι θα πάει στραβά και 1% σε μπόλικη ελπίδα!» Πάντα έχεις εμπιστοσύνη. Το κλειδί είναι να ξέρεις πού την τοποθετείς.



Όταν φοβάσαι, είναι σίγουρο σημάδι ότι έχεις εμπιστοσύνη στο εγώ σου. 
Για το εγώ, η εμπιστοσύνη είναι σαν τη σχοινοβασία. Είναι μια πορεία προς το θάνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμπιστοσύνη σε πάει πέρα από τις αντιλήψεις του εγώ σου, σε ένα χώρο μεγαλύτερων πιθανοτήτων. Κάνει επίκληση σε ό,τι ανώτερο υπάρχει μέσα σου. Σου δίνει πρόσβαση στο απεριόριστο δυναμικό του έμφυτου εαυτού σου. Με την εμπιστοσύνη, τα πάντα είναι δυνατά.

Κάνε μια ανασκόπηση της ζωής σου για μια στιγμή. 
Για κάθε σχέση και σχέδιο δουλειάς, ρώτα τον εαυτό σου: «Πού τοποθετώ την εμπιστοσύνη μου;» «Ποια είναι η πρόθεσή μου εδώ;» και «Σε τι είμαι πραγματικά αφοσιωμένος εδώ;»

Όσοι έχουν πληγωθεί από την εμπιστοσύνη που έδειξαν, μεταμορφώνονται σε καχύποπτους χαρακτήρες μέχρι να νιώσουν έτοιμοι να αφεθούν ξανά. Οι κίνδυνοι που πλαισιώνουν τη λέξη “εμπιστοσύνη” είναι γνωστοί σε όλους μας – ίσως και να ενέπνευσαν μεγάλες προσωπικότητες να διατυπώσουν τα παρακάτω ρητά:
  • Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον, είναι να τον εμπιστευτείς. Ernest Hemingway
  • Η μόνη λύση: να αφεθούμε. Σαφώς υπάρχουν κίνδυνοι, μα there is no other way!
  • Πρέπει να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις τους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή γίνεται ανυπόφορη. Άντον Τσέχωφ
  • Φανταστείτε μια ζωή συνεχούς καχυποψίας, στα πάντα, προς όλους. Καμιά δόση ευτυχίας σε τούτο το σενάριο.
  • Δεν είμαστε ποτέ τόσο ευάλωτοι όσο όταν εμπιστευόμαστε κάποιον, αλλά περιέργως, αν δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε, δεν μπορούμε να βρούμε ούτε αγάπη ούτε χαρά. Walter Anderson
  • Ευάλωτος – χαρακτηριστικό ανθρώπινο. Η εμπιστοσύνη όμως όταν ανθίζει και αναπτύσσεται, πόση χαρά προσφέρει!
  • Ποια μοναξιά είναι χειρότερη από την έλλειψη εμπιστοσύνης; George Eliot
  • Η μοναξιά, ένας από τους πιο φριχτούς φόβους του ανθρώπου, μας περιμένει σε κάθε καχύποπτη τακτική που μας απομονώνει στο ασφαλές φρούριο του εαυτού μας.
  • Την εξουσία μπορείς να την εμπιστευτείς μόνο στον άνθρωπο που τη βαριέται και την αποφεύγει. Γαλλική παροιμία
  • Η εμπιστοσύνη της εξουσίας και η (σωστή) επιλογή του (κατάλληλου) ανθρώπου για να την ασκήσει: πρόκειται για ένα θέμα που εφαρμόζεται στα πολιτικά δρώμενα του σύγχρονου κόσμου (παντελώς λανθασμένα).
  • Η εμπιστοσύνη του αφελούς είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του ψεύτη. Stephen King
  • Ο βασιλιάς του τρόμου διατυπώνει μια μεγάλη αλήθεια: Επιδεικνύοντας παιδική αφέλεια σε όσους εμπιστευόμαστε, γινόμαστε τα τέλεια υποχείρια όσων μπορούν να μας εκμεταλλευτούν.
  • Εμπιστέψου, αλλά επαλήθευσε. Ρόναλντ Ρήγκαν
  • Η τυφλή εμπιστοσύνη δεν ευνόησε ποτέ κανέναν. Τεστάρουμε, ελέγχουμε, αξιολογούμε και αποφασίζουμε.
  • Εάν πετύχεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται περισσότερο από όσο αξίζεις. Charles Bukowski
  • Και βέβαια, μετά από μια τέτοια κατάληξη, το πάθημα γίνεται μάθημα και η αξιολόγηση για την επόμενη επίδειξη εμπιστοσύνης γίνεται πιο αυστηρή από ποτέ.
  • Ο άνθρωπος, ανεξάρτητα αν το συνειδητοποιεί ή όχι, εμπιστεύεται κάποιον ή κάτι κάθε στιγμή της ημέρας. Idries Shah
  • Εμπιστεύεσαι τους άλλους οδηγούς, να μην περάσουν με κόκκινο φανάρι, εμπιστεύεσαι τους γύρω σου, να μη σε σπρώξουν στις ράγες του μετρό καθώς περιμένεις το βαγόνι σου, τυχαία παραδείγματα για την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους άλλους ασυνείδητα και καθημερινά.
  • Πολλές υποσχέσεις μειώνουν την εμπιστοσύνη. Οράτιος
  • Υποσχέσεις χωρίς πραγμάτωση, εμπιστοσύνη χωρίς επαλήθευση, βέβαιος “ψυχικός” φόνος σε μια σχέση καταδικασμένη στην καχυποψία.

Να θυμάσαι:
 Εκεί που τοποθετείς την εμπιστοσύνη σου, εκεί τοποθετείς και τη δύναμή σου. Να είσαι πρόθυμος να πας πέρα από το εγώ σου. Σήμερα, άφησε το Θεό να εμπνεύσει τη δουλειά σου. Σήμερα, άφησε την αγάπη να ευλογήσει τις σχέσεις σου. Σήμερα, έχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι θα συμβούν καλά πράγματα σε σένα και σε όλους.

Με πληροφορίες από το enallaktikidrasi - βιβλίο «Στροφή στην ευτυχία» Dr. Robert Holden - εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Στ. Πλουμιστός: Η εμπιστοσύνη είναι απόφαση και εκεί τοποθετείς την δύναμή σου
Στ. Πλουμιστός: Η εμπιστοσύνη είναι απόφαση και εκεί τοποθετείς την δύναμή σου
Στ. Πλουμιστός: Η εμπιστοσύνη είναι απόφαση και εκεί τοποθετείς την δύναμή σου
https://media.istockphoto.com/photos/winner-picture-id615524918?k=6&m=615524918&s=612x612&w=0&h=yzytSFRuGz49LIfvHSaLEAyEZqndUqjtuUtG6M1I0bY=
https://i.ytimg.com/vi/Ff_Fq-h4hHA/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_437.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/10/blog-post_437.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content