================================================================================================================
================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Φεστιβάλ Αιχμές 2017 στο Βόλο - Πρόγραμμα

⍆Το Φεστιβάλ Αιχμές άνοιξε φέτος την αυλαία του με την επιτυχημένη συναυλία... των Χρήστου Χονδρόπουλου, Sébastien Marteau και Στράτου Μπιχάκη το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. 

Η συναυλία υπήρξε εξαιρετικό δείγμα του σύγχρονου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, που αντλεί εξίσου από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, την τζαζ αλλά και τον μουσικό κόσμο της Ασίας και της Αφρικής, με συνύπαρξη ηλεκτρονικών και ακουστικών οργάνων· πλαισιώθηκε μάλιστα και από ένα σεμινάριο, όπου διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την πορεία της πειραματικής μουσικής αλλά και την σχέση της με αυτό που θεωρείται ως παράδοση.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, ώρα 20:00, με τη συναυλία του τρίο Para, και πάλι στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Το τρίο Para σχηματίστηκε στην Βιέννη το 2011 από την βολιώτισσα Έλενα Κακαλιάγκου (γαλλικό κόρνο), την Ingrid Schmoliner (πιάνο) και τον Thomas Stempkowski (κοντραμπάσο). Το τρίο έχει παίξει σε κεντρικά φεστιβάλ της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής σκηνής όπως το Kaleidophon και έχει στο ενεργητικό του δύο άλμπουμ, τα οποία έχουν λάβει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς. Η τρίτη τους δουλειά θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2018 από την αυστριακή εταιρεία Freifeld.

Ο Φώντας Τρούσας γράφει για τους Para στο διαδικτυακό περιοδικό Δισκορυχείον «[…] είναι αλήθεια πως με την ακρόαση των κομματιών των Para, αναπτύσσεται εντός σου ένα είδος φυσικής (γιατί όχι και φυσιολογικής) αντίστασης απέναντι σε κάθε τι που θα επιχειρήσει να διασπάσει τούτη την ατμόσφαιρα της … βράζουσας ηρεμίας». Επιχειρώντας επί σκηνής πειραματισμούς με λεπτεπίλεπτα ηχοχρώματα, τα τρία όργανα ηχούν συχνά ως ένα, ανοίγουν βαθιές ρωγμές στο σκοτάδι, εξαπολύουν κραυγές και μουρμουρίζουν νανουρίσματα και μελωδίες. «[...] υπάρχει το πείραμα, η έκπληξη, το μη αναμενόμενο, αλλά υπάρχουν και στιγμές με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί ακόμη κι ένα μη εξοικειωμένο αυτί.»

Οι ίδιοι μουσικοί θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ένα σεμινάριο (masterclass), πάλι στο Δημοτικό Ωδείο. Η συνάντηση του Σαββάτου (21 Οκτωβρίου, ώρα 16:00) θα έχει περισσότερο εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, ενώ εκείνη της Κυριακής (22 Οκτωβρίου, ώρα 11:00) θα είναι προσανατολισμένη προς τα συγκεκριμένα όργανα.

Οι εκδηλώσεις του συγκροτήματος Para πραγματοποιούνται με επιχορήγηση της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Το Φεστιβάλ Αιχμές διοργανώνεται από το Δημοτικο Ωδείο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε του Δήμου Βόλου. Διευθύνεται καλλιτεχνικά και συντονίζεται από τον Ανδρέα Μιμαίο και τον Κωστή Δρυγιανάκη. Σκοπός του συγκεκριμένου κύκλου είναι να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της μουσικής, που βρίσκεται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της πρωτοπορίας.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής κλπ στην γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Μεταμορφώσεως 1, τηλ 2421036992
Φεστιβάλ Αιχμές 2017 στο Βόλο - Πρόγραμμα Reviewed by PLOUMISTOS. COM on 11:25 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.