Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου με ερωτηματολόγιο σε 182 επιχειρήσεις - Η επιχειρηματικότητα κλονίζεται, το μέλλον της είναι αβέβαιο

Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου με ερωτηματολόγιο σε 182 επιχειρήσεις - Η επιχειρηματικότητα κλονίζεται, το μέλλον της είναι αβέβαιο

⍆Τις ανησυχίες και τους φόβους των εμπόρων ότι η επιχειρηματικότητα... κλονίζεται συνεχώς και το μέλλον της είναι αβέβαιο, επιβεβαίωσε η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, για τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων, που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, παρουσία πολύ μικρού αριθμού επαγγελματιών. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων ο τζίρος το καλοκαίρι έπεσε περίπου 20%, παρά τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, ικανά να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές για αγορές.

Στην εκδήλωση παρουσίασης βρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς Παντ. Μαστρογιάννης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρύφων Πλαστάρας, καθώς και έμποροι.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος τόνισε ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες και οι φόβοι για την επιχειρηματικότητα, η οποία συνεχώς κλονίζεται.

«Η κατάσταση που αποτυπώνει η έρευνα είναι ότι βρισκόμαστε σε δεινή κατάσταση. Είμαστε δεν έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε», δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων. Όπως είπε στην έρευνα δεν εστιάστηκαν μόνο οι εκπτώσεις, αλλά και κάποια θέματα που αφορούν άμεσα την τοπική επιχειρηματικότητα, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια και η εγκατάσταση των τερματικών υποδοχής καρτών.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις εναρμονίστηκαν με το νόμο για τα POS, για το άνοιγμα τις Κυριακές προκύπτει ότι οι έμποροι υποστηρίζουν ότι και η Διοίκηση του Συλλόγου για ανοιχτά καταστήματα τρεις Κυριακές το χρόνο (δύο την Πρωτοχρονιά και μια το Πάσχα).
Ομέσος όρος απώλειας τζίρου κυμαίνεται περίπου στο 20% και δεν απέχουν πολύ από την εικόνα Πανελλαδικά, ενώ υπάρχουν προβλήματα που οι έμποροι καλούνται να αντιμετωπίσουν. «Έχουμε ένα χειμώνα που θα είναι αρκετά δύσκολος και η έρευνα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να πιέσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων για να πάρουν επιτέλους μια σωστή απόφαση για την επιχειρηματικότητα», ήταν η δήλωση του κ. Οντόπουλου.

Παραμένουν τα προβλήματα
Η γενικότερη εικόνα του 2017 μπορεί να είναι βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία της, σε σχέση με τα αποτελέσματα παλιότερων ετών σε κάποιους κλάδους, ωστόσο, τα μείζονα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν οι φετινές επιδόσεις της αγοραστικής κίνησης.

Στο ερώτημα ποιο είναι το ποσοστό έκπτωσης τη φετινή περίοδο, στο 60% των επιχειρήσεων η έκπτωση κυμάνθηκε μεταξύ 21 και 50%, ενώ λίγες επιχειρήσεις έκαναν πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 50%.

Η αγορά του Βόλου, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, παρείχε εξαιρετικά ποσοστά εκπτώσεων, ικανά να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές για αγορές. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ο κλάδος γυναικείας ένδυσης (18%) προέβη σε εκπτώσεις άνω του 50%.

Υποχώρησαν οι πωλήσεις
Σχετικά με το πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις ων επιχειρήσεων την φετινή εκπτωτική περίοδο, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι σχεδόν πάνω από μια στις δύο επιχειρήσεις (54%) εμφάνιση υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2016. Ποσοστό 36% των επιχειρήσεων παρέμεινε στα ίδια με το 2016 επίπεδα αι, παρά τις μεγάλες προσδοκίες, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, μόνο ένα 10% των επιχειρήσεων κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο κανείς ερωτώμενος από τον κλάδο της χρυσοχοΐας δεν επέλεξε ως απάντηση την επιλογή ‘Καλύτερα από πέρυσι’. Αντιθέτως, το υψηλότερο ποσοστό στη συγκεκριμένη απάντηση (13%) επέλεξαν οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της υπόδησης.

Αναφορικά με τις μεταβολές του ποσοστού μείωσης των πωλήσεων των θερινών μηνών του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο, εδώ παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση.
Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε πως υπήρξε πτώση στις πωλήσεις της επιχείρησης του, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αυτή να εστιάζεται σε ένα εύρος μείωσης πωλήσεων από 0 έως 30% για μια στις δύο επιχειρήσεις. Στον αντίποδα μόλις το 7% δήλωσε αύξηση των πωλήσεων του, ενώ το 26% του δείγματος είδε τις πωλήσεις του να παραμένουν αμετάβλητες.

Ιούλιο και Αύγουστο οι καλύτερες πωλήσεις
Οι έμποροι σε ποσοστό 52% δήλωσαν ότι η καλύτερη περίοδος των θερινών εκπτώσεων ήταν από τις 10/7/2017 έως 31/7/2016 (52%), ακολουθούμενη από την περίοδο 1/8/2017 έως 14/8/2017 με ποσοστό 32% και τέλος από τις 16/8/2017 έως το τέλος των εκπτώσεων με ποσοστό 16%.
Συνεπώς, οι μισές επιχειρήσεις παρατήρησαν ότι οι αρχές των εκπτώσεων ήταν αρκετά δυναμικές. Αυτό έχει παρατηρηθεί και σε παλαιότερες έρευνες όπου το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων χαρακτηρίζεται από ενθαρρυντική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο ποσοστό (52%) ανέδειξε η έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ που αφορούσε τις Θερινές Εκπτώσεις 2017 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συμμορφώθηκαν με το POS
Αρκετά εμπορικά καταστήματα (ποσοστό 87%), διέθεταν τερματικό μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS), πριν την υποχρεωτική εγκατάσταση του βάσει νόμου.
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις της έρευνας. μετά την επιβολή του μέτρου της εγκατάστασης τερματικών μηχανημάτων καρτών, το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων (98%) έχει τοποθετήσει τα εν λόγω μηχανήματα και μόλις το 2% αδυνατεί να λάβει έγκριση από τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία έχει απευθυνθεί.

Σε κλάδους όπως τα χρυσοχοεία και τα οικοδομική υλικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που εγκατέστησε τερματικό υποδοχής καρτών, ανέρχεται στο 100%.

Η αυξημένη διάθεση των POS αλλά και τα κίνητρα που έχουν δοθεί για το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω πλαστικού χρήματος, φαίνονται να έχουν επηρεάσει τον καταναλωτή στη χρήση καρτών στις συναλλαγές του. Το 70% των επιχειρήσεων δέχθηκαν συνδυασμό καρτών και μετρητών, ενώ ένα ποσοστό επιχειρήσεων της τάξης του 16% δήλωσε πως οι συναλλαγές του την περίοδο των εκπτώσεων έγιναν κυρίως με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Οι περισσότεροι κλειστά τις Κυριακές
Αναφορικά με την Κυριακή 16 Ιουλίου η οποία αποτελεί μία εκ των οκτώ θεσμοθετημένων Κυριακών στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, οι έμποροι του Βόλου επέλεξαν να μην λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους εκείνη την ημέρα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (76%) κράτησε τις επιχειρήσεις του κλειστές, ενώ η πλειοψηφία των εμπόρων που αποφάσισαν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους, δήλωσαν πως η συγκεκριμένη Κυριακή όχι μόνο ήταν αδιάφορη ως προς την εξέλιξη του τζίρου αλλά και για ένα ποσοστό εμπόρων της τάξης του 9% ήταν ζημιογόνος.

Στον αντίποδα μόλις το 2% δήλωσε πως το άνοιγμα του καταστήματός του την συγκεκριμένη Κυριακή επέδρασε θετικά στον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου.

Όσον αφορά στο μέτρο των οκτώ θεσμοθετημένων Κυριακών φαίνεται να μην έχει την αποδοχή από τους εμπόρους.

Η πλειοψηφία των εμπόρων (84%) θεωρεί ότι οι 8 Κυριακές επηρεάζουν από λίγο έως και καθόλου τον τζίρο των επιχειρήσεων. Το ποσοστό της τάξης του 16% που τάσσεται υπέρ των 8 Κυριακών και δηλώνει θετική εξέλιξη στον τζίρο από τη λειτουργία των καταστημάτων τις ημέρες αυτές όμως το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται ικανό να ανατρέψει την απαξίωση που έχει δεχθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το δείγμα της αρνητικής διάθεσης των επιχειρήσεων όπως ένδυση, υπόδηση και είδη δώρων, οι οποίες είναι το μεγαλύτερο εύρος της αγοράς, δεν πιστεύει σε ποσοστό 66,2% ότι το μέτρο των 8 θεσμοθετημένων Κυριακών συμβάλλει στην θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης.

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 42% των επιχειρήσεων που λειτούργησαν απάντησε ότι επιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, ενώ το 35% απάντησε λίγο. Αν και το 24% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου θα πρέπει σ αυτό το σημείο να ληφθεί υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της επιχείρησής τους την Κυριακή.

Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το κόστος της μισθοδοσίας. Εκτός των άλλων, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις παρά την θεσμοθετημένη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, επιλέγουν να μην λειτουργήσουν την επιχείρησή τους προκειμένου να αποφύγουν επιπλέον λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδα της συγκεκριμένης ημέρας.

Το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων 8 Κυριακές όπως έχει θεσμοθετεί έχει απαξιωθεί από τον εμπορικό κόσμο καθώς μόνο το 3% ανταποκρίνεται θετικά. Το μέτρο αυτό δεν ανταποκρίνεται σε αναπτυξιακές πολιτικές που θα συμβάλουν στην αυξημένη κίνηση της αγοράς, γι’ αυτό οι εμπορικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι Κυριακές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα μόνο μπορούν να αποδώσουν θετικά (ποσοστό 59%).

Δεν επέδρασαν θετικά τα κρουαζιερόπλοια
Αν και το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για προσέλευση τουριστών στην αγορά της πόλης, οι επισκέψεις τουριστών κρουαζιερόπλοιων δεν επέδρασαν καθόλου θετικά ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα του Βόλου και τις Κυριακές, όπως κατέδειξε το δείγμα με ποσοστό 81%.

Κίνδυνος να κλείσουν οι πιο πολλοί
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι συνέπειες της ανέδειξαν το πλήγμα που υπέστη το εμπόριο.
Ακόμη και σήμερα με μέτρα πανάκειας, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή τουλάχιστον δεν το θεωρούν απίθανο με αθροιστικό ποσοστό 70%, ενώ αρκετές επιχειρήσεις οραματίζονται τη συνέχεια της επιχείρησής τους (23%).

Κόσμημα και οπτικά τη μεγαλύτερη πτώση

Παρά τη θετική ανάδειξη στασιμότητας του τζίρου συγκριτικά με πέρυσι, πολλοί κλάδοι κατέδειξαν πτώση στο τζίρο τους.

Τα χρυσοχοεία και κοσμηματοπωλεία αν και δεν έχουν τη δυνατότητα προσφορών και εκπτώσεων καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης τζίρου (29%) τη φετινή περίοδο. Στο ίδιο ποσοστό (20%) κυμαίνεται ο κλάδος των οπτικών,που η εποχή είναι αρκετά ευνοϊκή για την πώληση των προϊόντων τους.

Αντίθετα, ο κλάδος των καλλυντικών κατείχε το μικρότερο ποσοστό (3%) πτώσης του τζίρου.

Χειρότερα από πέρυσι και περιφερειακά
Όσον αφορά τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς του Βόλου, ένα στα δύο επισημαίνει ότι η περίοδος των θερινών εκπτώσεων δεν έδειξε καμιά βελτίωση, αντίθετα θεωρείται χειρότερη από την περσινή με ποσοστό 50%.

Καταστήματα εκτός κέντρου κατέδειξαν στασιμότητα τζίρου με ποσοστό 53%.

Ερωτηματολόγιο σε 182 επιχειρήσεις
Η έρευνα έγινε σε 182 επιχειρήσεις, μεταξύ 19 και 30 Σεπτεμβρίου, με τη μέθοδο της διανομής και της συγκέντρωσης των ερωτηματολογίων. Ο Εμπορικός Σύλλογος διένειμε 250 ερωτηματολόγια, από τα οποία συμπληρώθηκαν τα 182 και κατέγραψαν την κίνηση της τοπικής αγοράς την περίοδο των θερινών εκπτώσεων 10 Ιουλίου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου. 

Οι έμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονται από μεγάλο φάσμα λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών όπως ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων, καλλυντικά, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, είδη σπιτιού, τρόφιμα, τηλεφωνία, οπτικά, οικοδομικά υλικά, γυναικεία αξεσουάρ, παιχνίδια, εποχιακά είδη, ηλεκτρονικά είδη και είδη κεντημάτων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παραδοθούν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας και της Διοίκηση της ΕΣΕΕ, μέσω του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, αφού παρουσιάστηκαν στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, με σκοπό να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγοράς, που θα εφάπτεται στις ιδιαιτερότητες και στη διάρθρωση των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων.

Το διάβασα στο magnesianews.gr
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,586,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2214,ΑΠΟΨΕΙΣ,122,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,222,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1075,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,260,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1242,ΒΙΝΤΕΟ,812,ΒΟΛΟΣ,133,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,326,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2229,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,97,ΖΩΗ,241,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,133,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1538,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6351,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,97,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,80,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3466,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,131,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,900,Eco-News,3015,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου με ερωτηματολόγιο σε 182 επιχειρήσεις - Η επιχειρηματικότητα κλονίζεται, το μέλλον της είναι αβέβαιο
Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου με ερωτηματολόγιο σε 182 επιχειρήσεις - Η επιχειρηματικότητα κλονίζεται, το μέλλον της είναι αβέβαιο
Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου με ερωτηματολόγιο σε 182 επιχειρήσεις - Η επιχειρηματικότητα κλονίζεται, το μέλλον της είναι αβέβαιο
https://2.bp.blogspot.com/-puYWZXjapro/WW-AEnT6RWI/AAAAAAAHwgY/_BKWQRRjRfcxtUFepG2BQhbOaupE6FISgCLcBGAs/s400/15000303691177635119.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-puYWZXjapro/WW-AEnT6RWI/AAAAAAAHwgY/_BKWQRRjRfcxtUFepG2BQhbOaupE6FISgCLcBGAs/s72-c/15000303691177635119.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2017/10/182.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2017/10/182.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content