================================================================================================================ ================================================================================================================

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα με προσδοκίες και συμβολισμούς: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, έχω αποκλείσει ενδεχόμενο Grexit

⍆Με ένα μύθο, αυτόν της επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα... και την (τυπική έστω) έξοδο από τα μνημόνια, επενδύει την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Η διήμερη παρουσία του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας αποκτά σημαντικούς συμβολισμούς σε μία κρίσιμη χρονική καμπή και αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ως «σημαδιακή» για το περίφημο «γύρισμα σελίδας», που μιλά όλο και πιο συχνά τελευταία ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει μέσω της επίσκεψης αυτής το αφήγημά του περί εξόδου της χώρας από την κρίση, να πείσει ότι η Ελλάδα φεύγει από την ιδιότυπη διεθνή απομόνωση και ανακτά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ότι αξιοποιεί τα στρατηγική της πλεονεκτήματα και συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ένα μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό σόου, - ανάλογο ίσως εκείνου με τον Μπαράκ Ομπάμα - δίδοντας κοσμογονικές διαστάσεις στην επίσκεψη, σε μία προσπάθεια να υπερκεράσει τα τεράστια προβλήματα, που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, αλλά και ενόψει της δοκιμασίας που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν επενδύει επίσης πολλά στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για την πρώτη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με σαφή μηνύματα για το πώς θέλει την Ευρώπη. Με την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα, επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές διεργασίες, αλλά και να τονώσει το προσωπικό του προφίλ σε μία στιγμή, που η δημοτικότητά του πέφτει και έχει ήδη ανοίξει δύσκολα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του, ιδίως με την προώθηση της λεγόμενης εργατικής μεταρρύθμισης.

Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι πρωτίστως ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν και οι δύο πλευρές προς κάθε κατεύθυνση: ότι αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ότι η περίοδος της κρίσης είναι μάλλον προς τα πίσω.

Όπως έγραψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή της Γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για την ανάκαμψη - στη χώρα σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης»! Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο πρακτορείο ότι «οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη».

Αυτό θα είναι και το μήνυμα του κ. Γάλλου Μακρόν, όχι μόνο κατά τις επίσημες συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία, αλλά και της ομιλίας, που θα εκφωνήσει για την ελληνική δημοκρατία στην Πνύκα – εκεί που δεν κατάφερε να μιλήσει προ μηνών ούτε καν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία και αποτυπώνουν τις προσδοκίες και των δύο πλευρών – μαζί με τα επιχειρηματικά deal – από την επίσκεψη.

Ωστόσο αγκάθια είναι, ειδικά για το πώς θα αξιοποιήσει την παρουσία του κ. Μακρόν στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη δείξει διατεθειμένος να προσδεθεί σε μεγάλο βαθμό στο άρμα του Βερολίνου για την Ευρώπη του αύριο – δυσκολεύει έτσι την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπονοήσει ότι το μέτωπο κατά της γερμανικής λογικής της λιτότητας ενισχύεται. Όπως επίσης δεν μπορεί να πει η Αθήνα ότι προσβλέπει στη στήριξη του Παρισιού για την απόκρουση των υπερβολικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, ειδικά στα εργασιακά – με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μακρόν κάνει ακόμα και αυτούς του ακραίους του Ταμείου να… κοκκινίζουν από ντροπή!

Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε τον κ. Μακρόν να συμμερίζεται την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο η προσδοκία μίας ρήξης της Γαλλικής κυβέρνησης με το Ταμείο αυτή την ώρα, κόντρα στις διαθέσεις του Βερολίνου, είναι μάλλον ουτοπία.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο το σενάριο εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και συνολικότερα από την Ευρώπη.

Τα επιχειρηματικά deal

Πέρα από το αμιγώς πολιτικό σκέλος της επίσκεψης, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να συζητηθούν, καθώς ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 40 εκπροσώπους εταιριών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κολοσσοί (Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance, Engie κ.α).

Άλλωστε τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

Η «απόβαση» αυτή έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις όμως, καθώς φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι συμφωνίες για πώληση δημόσιων οργανισμών, αφού είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των Γάλλων για στρατηγικούς τομείς, όπως το νερό, η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων λέγεται ότι οι Γάλλοι θέλουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και επιθυμούν να μπουν στον τομέα των υποδομών με ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και αλλού. Επίσης επιδιώκουν συμμετοχή γαλλικών εταιριών στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η επιχειρηματική πλευρά της επίσκεψης μάλιστα έχει επικριθεί ποικιλοτρόπως, ενώ προκαλεί δυσφορία ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζονται επιφυλάξεις και διαφωνίες, καθώς θεωρείται ότι το γαλλικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, είναι ουσιαστικά ενός τύπου «λαφυραγώγησης» της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, που εξ ανάγκης και υπό την πίεση των δανειστών, προσφέρεται έναντι πινακίου φακής στους «επιδρομείς».

Tο πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά της συζύγου του Μπριζίτ φτάνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος στη 1 μετά το μεσημέρι. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσουν μισή ώρα αργότερα (χάρη και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν) και η πρώτη ενέργεια του κ. Μακρόν θα είναι να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά το γαλλικό προεδρικό ζεύγος θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα το υποδεχθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία (Σίσσυ).

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του κ. Μακρόν από τον κ. Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις των δύο προέδρων και κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Στις 3:30 μετά το μεσημέρι ο κ. Μακρόν και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και στις 4:15 μμ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών, υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στις 5μμ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 7:05μμ ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου θα υπάρξει προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα και αντιφώνηση από τον Γάλλο πρόεδρο.

Θα ακολουθήσει, στις 9μμ, το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή (στις 10πμ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45μμ ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριτζίτ, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Αμέσως μετά (12:00-13:15) θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει (13:30-14:45) γεύμα του κ. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά το γεύμα (14:45-15:15) ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ και στις 3:15μμ το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 4μμ.

Περιστέρα – Μπριτζίτ, αλλά και… Σίσσυ

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει από μόνη της η Μπριτζίτ Μακρόν, η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, με το κομψό ντύσιμο και το ξεχωριστό στιλ.

Η προσοχή θα στραφεί στις επαφές της με την σύντροφο του Έλληνα πρωθυπουργού, την Περιστέρα Μπαζιάνα, αλλά και τη σύζυγο του κ. Παυλόπουλου, Σίσσυ.

Η κυρία Μακρόν θα έχει και δικό της πρόγραμμα, με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία – με τη συνοδεία της κυρίας Μπαζιάνα πρωτίστως.

Τα φώτα θα στραφούν στη γυναικεία παρουσία ιδίως στο επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα βρεθούν μαζί οι κυρίες Μακρόν, Μπαζιάνα, Παυαλοπούλου, αλλά και οι κυρίες Αγγελική Βούτση και Μαρέβα Μητσοτάκη, αφού παρόντες θα είναι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, έχω αποκλείσει ενδεχόμενο Grexit

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας στέλνει ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα.

«Γνωρίζω τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες, γνωρίζω το αίσθημα αδικίας που μπορεί να αισθάνθηκαν. Είμαι όμως αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. Όχι για ευκολία ή από αφέλεια αλλά γιατί η Ελλάδα έχει τη δύναμη να ξεπερνάει τις δυσκολίες και αυτή τη φορά και πάλι η ελληνική κοινωνία με εντυπωσίασε. Και γιατί τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται: η ανάπτυξη ανακάμπτει, οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος προσθέτει ότι η χώρα του «θα στηρίξει την Ελλάδα και στο νέο ξεκίνημα».

Όπως εξηγεί στην ίδια συνέντευξη στόχος του είναι να δείξει ότι «η Ελλάδα είναι τόπος επενδύσεων και ανάπτυξης, ένας τόπος με μέλλον και επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ξεκαθαρίζει, ακόμα, ότι «προσωπικά έχω αποκλείσει την περίπτωση Grexit. Ένα κοινό σχέδιο δεν μπορεί να βασίζεται σε μια λογική αποκλεισμού» καθώς όπως εξηγεί «η έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε αργά ή γρήγορα το τέλος του ευρώ».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει, ακόμα, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.

Μιλά για την αποτελεσματική συνεργασία Αθήνας - Παρισιού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Ωστόσο, σπεύδει να ταχθεί κατά της πλήρους ρήξης, καθώς η Αγκυρα παραμένει ένας ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή και η μεταναστευτική πρόκληση για την οποία σημειώνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, συμπληρώνει, ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το διάβασα στο protothema.gr
Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα με προσδοκίες και συμβολισμούς: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, έχω αποκλείσει ενδεχόμενο Grexit Reviewed by PLOUMISTOS on 2:25 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.