_______________________________________________________________________________ http://picasion.com/

Τελευταίες Ειδήσεις

recent
.

Μετέωρη η Βρετανία: Νίκη Μέι, χωρίς αυτοδυναμία - Δείτε τα αποτελέσματα

⍆Μία εκλογική βραδιά θρίλερ έχει ζήσει η Βρετανία αφού τα αποτελέσματα δείχνουν.... ότι η Τερέζα Μέι κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Με καταμετρημένες 623 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 301 έναντι των Εργατικών που έχουν 255, ενώ 34 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί 301
Εργατικοί 255
SNP 34
DUP 10
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
Άλλοι 11

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Η τελική πρόβλεψη του BBC δίνει 316 έδρες στους Συντηρητικούς και 265 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες. Επίσης το BBC δίνει 34 έδρες στους Σκωτσέζους και 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αυξημένη δυναμική των Εργατικών στη Σκωτία, παραδοσιακό προπύργιο τους, που όμως χάθηκε σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην ανάδυση του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) ως σημαντική δύναμη στη περιοχή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πάντα, υπάρχει μείωση των εδρών και της δυναμικής των Σκωτσέζων Εθνικιστών, έναντι στους Εργατικούς, γεγονός που έδωσε «αέρα στα πανιά» του Κόρμπιν.

Τι είναι το μετέωρο κοινοβούλιο

Τι σημαίνει ο όρος «hung parliament» (σε ελεύθερη μετάφραση "μετέωρο κοινοβούλιο") όπου βρίσκεται πλέον η Μεγάλη Βρετανία;

Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο "hung jury", η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση και εάν επαληθευτούν τα exit polls, οι Τόρις) θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Αν το κόμμα της Μέι έρθει πράγματι πρώτο, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει στο πόστο της, όπως έκανε ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, πριν λίγη ώρα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δήλωσε, μέσω ανώτατου στελέχους του, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί το σενάριο να γίνει ο Κόρμπιν πρωθυπουργός να φαινόταν... επιστημονική φαντασία πριν από λίγες ώρες, ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, επισημαίνει ο Independent.

Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται, μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια.Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, οι Εργατικοί έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, «κλέβοντας» μάλιστα αρκετές έδρες από τους Συντηρητικούς.

Η πιο σημαντική εξ αυτών, είναι η έδρα του Μπάτερσι, την οποία και έχασε η υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέιν Έλισον. Πρόκειται για την πρώτη υπουργό που χάνει την έδρα της.Όσο προχωράει η βραδιά, ξεθωριάζουν οι ελπίδες των Συντηρητικών ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με τα exit polls, όπως συνέβη το 2015.

Το Νιούκαστλ ανακοίνωσε πρώτο τα αποτελέσματα
Το Νιουκάστλ ανακοίνωσε πρώτο τα αποτελέσματά του φέτος, κόβοντας το νήμα πριν από την περιφέρεια του Σάντερλαντ, τον περσινό «πρωταθλητή». Στην περιφέρεια αυτή παραμένουν πρώτη δύναμη οι Εργατικοί, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους έναντι των Συντηρητικών.

Το ίδιο αίσιο αποτέλεσμα για τον Κόρμπιν βλέπουμε και στο Χιούτον-Σάντερλαντ, το οποίο ανακοίνωσε δεύτερο τα αποτελέσματά του.

Δείτε παρακάτω τα αναλυτικά αποτελέσματα.Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά του και το Σάντερλαντ Σέντραλ, όπου επίσης επικράτησαν οι Εργατικοί, αλλά και το Σουίντον, η πρώτη περιφέρεια που «πήγε» στους Τόρις.Στις 2.49 τα ξημερώματα της Παρασκευής, είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους συνολικά 15 περιφέρειες, εκ των οποίων οι 10 πήγαν στους Εργατικούς και οι 5 στους Συντηρητικούς. Μεταξύ των εδρών των τελευταίων βρίσκεται και εκείνη της περιφέρειας του Νούνιτον, η οποία «βγάζει» σταθερά τον νικητή των εκλογών σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις περιφέρειες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να έχει το Ντάρλινγκτον, μια περιφέρεια-κλειδί που οι Συντηρητικοί ήλπιζαν να κλέψουν από τους Εργατικούς, λόγω της δυνατής υποστήριξης του Brexit στην εν λόγω περιοχή. Δυστυχώς για το κόμμα της Μέι, ακόμα και σε αυτήν την περιφέρεια το κόμμα του Κόρμπιν κατάφερε να ενισχυθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της αντιπάλου του.Ενώ περνούν οι ώρες θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τις συνολικά 650 έδρες.

Το διάβασα στο protothema.gr
Μετέωρη η Βρετανία: Νίκη Μέι, χωρίς αυτοδυναμία - Δείτε τα αποτελέσματα Reviewed by PLOUMISTOS. COM on 9:11 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Ploumistos.com © 2017 - 2018
Powered By Fekas Brothers , Designed by Dimitris Fekas
All rights Reserved to Stavros Ploumistos

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

PLOUMISTOS. Από το Blogger.